Nu te zien in het Eemhuis: Conny Kiest

Tot en met 15 november is de tentoonstelling ‘Conny Kiest’ te zien bij Archief Eemland op de 3e verdieping van het Eemhuis. De toegang is gratis.

Prominent Power deelnemer en fotografe Conny Meslier maakte spraakmakende fotoreportages voor onder andere de gemeente Amersfoort en de Alliantie. Zoals de foto’s van het Stationsgebied, die verschenen in het boek: “Contouren & Contrasten – Amersfoorters in hun veranderende omgeving” (1988).

Op leeftijd op smaak
Een ander deel van de expositie is van latere datum. Conny Meslier werd 65 jaar en vroeg zich af ‘Wat is er mis met ouder worden?’ Zij fotografeerde in kleur de schoonheid van het verouderen, zoals uitgelopen aardappels en uitgevallen bloemen. Het kwam uit als boek ‘Op Leeftijd, Op Smaak’ met bijpassende teksten van min of meer bekende Nederlanders. De kunst van het ouder worden is mooi verwoord door schrijfster Rosita Steenbeek:

Dat er in die simpele aardappel
zo’n gewaagd en grillig kunstwerk
schuil bleek te gaan.

Goed tijdsbeeld
De vele foto’s die zij maakte geven een goed tijdsbeeld, niet in het minst doordat vooral gewone mensen op de foto’s te zien zijn. Arbeiders, bouwvakkers, huisvrouwen, politiemannen, spelende kinderen, de kapper, de melkboer. Veel foto’s zien eruit of ze terloops zijn gemaakt, ongedwongen, in het moment. Conny Meslier zegt hierover: “Er moet een wisselwerking zijn tussen mij, de fotograaf en het onderwerp. Een interactie. Zo heb ik een jongetje een tijd lang gevolgd. Thomas Kemperman, van wie ik elk jaar een foto maakte. Zo kon ik zijn ontwikkeling volgen”.

Van, voor en door de stad
Volgens Ina Loovers, directeur van Archief Eemland is het archief net een schatkamer. “We hebben veel prachtig beeldmateriaal van Conny Meslier in ons bezit. Hoog tijd dus dat we de foto’s van deze Amersfoortse fotografe in de schijnwerpers zetten. Bij Archief Eemland willen we tentoonstellingen organiseren ‘van, voor en door de stad, omdat we het belangrijk vinden publiek te trekken uit alle lagen van de bevolking.”

Archief Eemland
Archief Eemland is hét historisch informatiecentrum voor Amersfoort en de regio Eemland. De plek voor onderzoek, tips, tentoonstellingen, inspiratie en lezingen. De publieksvloer van Archief Eemland op de derde verdieping van het Eemhuis is elke dag open van 9.00-17.00 uur en op donderdag van 10.00-17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.archiefeemland.nl.

 

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen