Architectuurroute langs het Structuralisme

De jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw waren een tijd van vernieuwing en emancipatie. En een tijd waarin nieuwe vormen van wonen en werken werden verkend en gerealiseerd. FASadE heeft een routekaart uitgebracht langs bijzondere projecten in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken, die tot de architectuurstroming ‘het structuralisme’ worden gerekend. Buurten en gebouwen die volgens structuralistische principes zijn gebouwd, bestaan vaak uit verschillende kleinere eenheden die samen een structuur vormen. Kleine en grote ruimtes worden in strakke, geometrische patronen georganiseerd en daarbij staat de menselijke maat centraal. Deze kaart illustreert het brede spectrum dat het structuralisme omvat: van zakelijk kantoorgebouw tot romantisch paleisje.

Als reactie op de grootschalige, vaak eenvormige woningproductie van na de oorlog vroegen architecten eind jaren vijftig om meer aandacht voor kleinschaligheid en voor andere vormen van wonen en werken. De mens is een sociaal wezen en architectuur en stedenbouw moeten voor plekken zorgen waar ruimte is voor ontmoeting en voor multifunctioneel gebruik. In 1960 realiseert architect Aldo van Eyck het Burgerweeshuis in Amsterdam. Het gebouw is opgebouwd uit kleine eenheden, gegroepeerd rond enkele patio’s en een binnenplaats. Het opmerkelijke project inspireert vakgenoten en wordt gezien als het eerste voorbeeld van het structuralisme in ons land. Structuralistische projecten delen de experimenteerlust en het plezier van ontwerpers om woningen en kantoren op een bijzonder ruimtelijke manier vorm te geven. Vides, split-level-doorsnedes, binnenstraten, flexibele plattegronden, betaalbare en karaktervolle woningen, aandacht voor ambachtelijke details en eerlijke, natuurlijk uitziende materialen zijn gedeelde ingrediënten uit deze bijzondere architectuurperiode.

De routekaart (€ 4,-) is verkrijgbaar bij de VVV’s van Amersfoort en Leusden. Verder is de kaart binnenkort o.a. verkrijgbaar in de museumshops van museum Flehite en het Rietveldpaviljoen. Wilt u de routekaart per post ontvangen? Maak dan het totaalbedrag (incl. € 3,50 verzendkosten) over naar: FASadE NL87INGB0652676340 t.n.v. Amersfoort in C / FASadE.

Meer informatie: info@fasade.nl.

 

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen