Expositie Het Kapelhuis in De Volmolen (EXTERN)

16 februari – 10 april 2022

Het Kapelhuis is een meer dan 500 jaar oud pareltje op de hoek van het Lievevrouweplein en de Krankeledestraat in Amersfoort. Een hele generatie Amersfoorters groeide op met de toonaangevende galerie die onder diezelfde naam decennialang in dit rijksmonument gevestigd was. Vele jonge talentvolle kunstenaars uit binnen en buitenland kregen er een podium voor hun vernieuwende kunst. Het duo Koopmans en Blitterswijk bestierde de galerie. Zij hadden 20 jaar lang hun handweverij in De Volmolen naast de Koppelpoort. Dat vormt de aanleiding om nu een selectie te tonen van destijds vernieuwde textiel kunst, keramiek en sieraden uit het Kapelhuis in de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en enkele particuliere collecties.

Galerie Het Kapelhuis is in 2022 weer even terug in de Volmolen. De Katoendrukkerij presenteert dan i.s.m. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werken uit deze decennialang landelijk toonaangevende galerie in Amersfoort. In de expositie is een selectie te zien uit het werk dat de RCE aankocht bij Het Kapelhuis, tezamen met een keuze uit particuliere collecties. Curator Ger de Ree (taxateur, eigenaar Galerie Capriolus en voorzitter Collectiecommissie Oudheidkundige vereniging Flehite) selecteerde een mooie en representatieve collectie textielkunst, gouaches, keramiek en sieraden uit het Kapelhuis. Met werk van onder meer Maria van Kesteren, Jan van der Vaart, Lies Cosijn, Madeleine Bosscher, Emmy van Leersum en Hans Suasso.

In de jaren ’50 -’60 van de vorige eeuw zat de handweverij van de oprichtsters van Galerie Het Kapelhuis lange tijd in de Volmolen naast de Koppelpoort. Destijds woonde en werkte hout- en ivoorsnijder Bertus Hylkema in de Volmolen. Echter was er nog ruimte over voor de handweverij in de Werkplaats op de begane grond. Het Kapelhuis zelf zat op de hoek van de Krankeledenstraat en het Lieve Vrouweplein. Deze galerie, met als motto ‘Kunst in Ambacht’ ontdekte en presenteerde talentvolle jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland. De dames die het Kapelhuis bestierden, Hyke Koopmans en Margje Blitterswijk waren in eerste instantie weefsters. Later cureerde kunstenares Maria van Kesteren mede exposities. Behalve textiel, exposeerden ze sieraden, keramiek en later ook grafiek, schilderijen en meubels.

 

Expositie Het Kapelhuis in De Volmolen

  • Opening: Woensdagmiddag 16 februari 2022, door burgemeester Bolsius samen met algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Susan Lammers. Indien u aanwezig wilt zijn, meldt u zich dan aan: info@dekatoendrukkerij.nl – 0612526099
  • Periode:  16 februari – 10 april 2022
  • Locatie:  De Katoendrukkerij in de Volmolen, Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort

Vanaf oktober 2020 is De Katoendrukkerij in de Volmolen gevestigd. Ambacht, erfgoed en kunst staan er centraal. De Katoendrukkerij is een jonge culturele organisatie en draagt het eeuwenoude ambacht katoendrukken uit in de historische bakermat Amersfoort. Behalve een lesprogramma, gastdocenten, lezingen, debatmiddagen en exposities, zijn we broedplaats voor makers in textiel. Diverse ruimtes zijn te huur en er zijn twee B&B kamers.

Voor meer informatie: Nathalie Cassee, 06-12526099, www.dekatoendrukkerij.nl , info@dekatoendrukkerij.nl.

 

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen