Herman Vriesendorp: nieuwe coördinator Zingeving

Herman Vriesendorp wordt de nieuwe coördinator Zingeving. Welkom Herman! Hij zal samen met Heleen Barbas vorm geven aan dit thema. Dank aan Frank van den Tempel dat hij na zijn overstap naar het coördinatorschap Wonen-zorg bereid was aan te blijven bij Zingeving tot er een nieuwe coördinator was gevonden.

Herman woont pas vrij kort in de regio, maar heeft al diverse activiteiten binnen Power op zich genomen, waaronder het leveren van adviezen en conceptteksten voor het document Goed bestuur. Toen hij zich meldde om activiteiten te organiseren binnen het thema Zingeving bleek hij ook interesse te hebben in het coördinatorschap.

Herman stelt zich hieronder zelf voor:

Mijn naam is Herman Vriesendorp en vanaf juli 2022 ben ik bij Power medecoördinator zingeving.

Ik ben opgegroeid in Heemstede. Na mijn economiestudie in Rotterdam heb ik 40 jaar in Den Haag gewoond. Daar  werkte ik in financiële en organisatorische managementfuncties in de publieke sector. In mijn vrije tijd zat ik als penningmeester in besturen van goede doelenorganisaties, in de culturele sector en in de complementaire zorg.

Mijn hobby’s zijn fietsen (racefietsen en meerdaagse tochten door Europa. De langste was naar Santiago di Compostella), en dansen.

Dans werd 30 jaar geleden mijn passie. Ik begon toen met improvisatiedans. De laatste tien jaar heb ik met ouderen, jongeren, professionals, dansstudenten, amateurs, mensen met en zonder beperking dansvoorstellingen  gemaakt en gegeven. In theaters (o.a. in ICOON in Amersfoort), de Laurenskerk in Rotterdam, op de Soester Eng, op een begraafplaats, bij congressen en in verpleegtehuizen. Ik vind het mooi dat in een voorstelling alles samenkomt: het creatieve proces, het samenwerken met anderen, de spanning van het optreden, het je zelf laten zien en het plezier èn te zien wat het bij de toeschouwers teweeg kan brengen. Dans brengt mijzelf zingeving èn anderen.

Daarnaast neem ik deel aan adviescommissies van de overheid over kunst in de langdurige zorg en over eenzaamheidsbestrijding bij ouderen. In die commissies kan ik mijn ervaringen als danser in verpleegtehuizen inzetten. Ook hier speelt dat tweezijdige element van zingeving: wat ik zelf leuk vind om te doen, kan ook van nut zijn voor de mensen die met eenzaamheid en langdurige zorg te maken hebben.

Zingeving, was ik me er altijd van bewust dat dat meespeelt in wat ik doe? Ik denk het niet, maar het wordt nu wel steeds duidelijker.

Op de website van Power worden vijf factoren genoemd, die voor veel mensen zin geven aan het leven: vrijheid, erkenning, verbinding en participatie, zelfverwezenlijking en idealisme. Dat spreekt me aan en is herkenbaar voor me in de dingen die ik nu doe.

 

Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen