Huiskamerleesgroep Coriolanus (Extern)

Door Ruben Kuyper

Op 22 februari 2023 wordt in het Amersfoortse theater De Flint het toneelstuk ‘Coriolanus’ van Shakespeare opgevoerd.

Een week eerder, op 15 februari start de ‘Huiskamerleesgroep Coriolanus’. Hier lezen wij passages uit het toneelstuk en worden de achtergronden van deze Romeinse tragedie belicht. De avond vormt een goede voorbereiding om de voorstelling zelf te bezoeken. Op een derde afrondende avond (1 maart) kijken we terug op de uitvoering en de invalshoek die regisseur Nina Spijkers gekozen heeft.

De huiskamerbijeenkomsten worden geleid door docent klassieke talen drs. Ruben Kuyper. Hij studeerde klassieke talen, filosofie en pedagogiek; hij is leraar klassieke talen en filosofeert met kinderen.

In de dagen dat Rome niet meer is dan een kleine stad, stellen de Romeinen zich succesvol teweer tegen de hun omringende vijanden. Coriolanus is een van die uitstekende Romeinse legeraanvoerders. Maar is hij ook een goed politicus? Vragen van winnen in de oorlog wisselen zich af met vragen van verliezen in de politiek. Coriolanus hielp eens mee een tiran weg te jagen, maar hoe democratisch is hij zelf? En hoe gaat Coriolanus om met hongersnood in de stad? Shakespeare baseert zich op Romeinse geschiedschrijvers, maar leeft zelf in het Londen van 1600 dat zijn eigen hongeroproer kent. Bij Shakespeare zijn het uiteindelijk de als traditioneel gepresenteerde vrouwen die Rome redden. Kan je dat in 2023 nog op toneel zetten? En horen we op de achtergrond niet nog een actuele vraag fluisteren: hoe volks zijn onze volksvertegenwoordigers?

Voor deze cursus leest u zelf Coriolanus van Shakespeare. Wij helpen u het origineel, maar ook een Nederlandse vertaling op Internet te vinden.

Huiskamerleesgroep Coriolanus, data en tijd:
       Twee woensdagavonden van 19.30 – 21.00 uur: 15 februari en 1 maart 2023

Voorstelling Coriolanus in de Flint:
        22 februari 2023. U koopt uw eigen kaartje

Cursuskosten:  € 25,-

Nadere informatie en opgave:   rubenkuyper@live.nl

 

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen