Kinderen en jongeren worden met veel problemen geconfronteerd

EEN GESPREK MET MICHIEL MATTHES OVER EEN VERBETERINGSPERSPECTIEF

Wanneer we de krant open slaan dan zien we zo veel problemen waarmee jongeren geconfronteerd worden, zoals het gebruik van drugs, obesitas, stress vanwege school, delinquentie, pesten, al dan niet via sociale media, mishandeling, mentale problemen, overmatig gebruik van internet / mobiele telefoon etc..

Op dit moment is de reactie van de overheid veelal reactief. Wanneer er iets mis gaat probeert zij het probleem te repareren. Meer delinquentie: dan meer blauw op straat. Meer obesitas: dan de fastfood restaurants aanpakken. Etcetera.

Ik ben de afgelopen jaren bezig geweest om een meer holistische benadering op dit terrein te ontwikkelen. Hierbij liet ik mij door de aanpak van de natuurbeschermers inspireren. Zij weten dat wanneer een vogel, vis, insect of plant het moeilijk heeft je die soort het beste kan helpen door de habitat van die soort te beschermen.

Ik heb 25 jaar gewerkt aan deze problematiek en zie een groot verbeteringsperspectief.

Graag wil ik mijn kijk op de problemen waarmee jongeren geconfronteerd worden en de oplossingen die ik daarvoor zie met jullie delen en bediscussiëren.

In mijn inleiding zal ik vertellen over deze aanpak, toegespitst op de ‘habitat’ van het kind en de jongere.

We kunnen met elkaar ook praten over wat wij als ‘grootoudergeneratie’ kunnen doen om een ‘rich family culture’ (Stephen Covey, 1998) in onze eigen families en/of omgeving te stimuleren.

Bent u hierin geïnteresseerd en wilt u deelnemen aan een gesprek hierover, zend dan een berichtje aan Maatschappij@power-amersfoort.nl

Afhankelijk van de reacties zullen we laten weten waar en wanneer een dergelijk gesprek zal plaats vinden.

Michiel Matthes

 

 

Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen