Fiets- en wandelroutes langs Dierenkunst Amersfoort (Extern)

Als je goed kijkt zie je het: in Amersfoort wemelt het van de kunstwerken die dieren verbeelden. Vanaf vandaag kunnen liefhebbers de dierenkunst van Amersfoort ontdekken met de wandel- en fietsroutes uit het gloednieuwe boekje ‘Vis in boom’. De uitgave is verkrijgbaar in de winkels van Museum Flehite, Kunsthal KAdE en het Mondriaanhuis en in een aantal boekhandels. De titel ‘Vis in boom’ is een verwijzing naar één van de kunstwerken uit de route van de hand van beeldhouwer Emile van der Kruk. De publicatie is uitgebracht vanwege het 75-jarig bestaan van DierenPark Amersfoort. Het feest gaat deze zomer verder als in het museum van 8 juli t/m 19 november de tentoonstelling Kunst & Zoo is te zien.

 

(Emile van der Kruk: ‘Vis in Boom’,

2004 – Foto: Ralf Silvius)

 

In de historische binnenstad is flink wat dierenkunst te vinden, maar ook in alle wijken er omheen. Sommige kunstwerken zijn al heel oud, zoals de Leeuw van Amersfoort, een zonnewijzer, die een plek heeft gekregen aan de muur van de Koppelpoort. Anderen zijn van veel recentere datum, zoals Ossengoud van Anna Skubisz, een kunstwerk dat in 2022 werd geplaatst als herinnering aan de veehandel die vroeger in de stad plaatsvond.
De meeste sculpturen vertellen een verhaal. Ze verwijzen naar oude of nieuwe geschiedenis van de stad, herinneren ons aan wat er geweest is of verwijzen naar de toekomst. Deze verhalen en wetenswaardigheden worden in het boekje aangestipt.

De routes werden samengesteld door Merel Rotman en de fotografie is verzorgd door Ralf Silvius. De publicatie kwam tot stand met steun van de Gemeente Amersfoort en is vanaf heden verkrijgbaar bij de genoemde musea en diverse boekhandels. Prijs: € 7,50,-

75 jaar dierenpark
Op 22 mei 1948 opende DierenPark Amersfoort haar deuren voor de allereerste bezoeker. Amersfoort staat stil bij dit jubileum met onder meer drie tentoonstellingen waarin het dier in de kunst centraal staat. In Museum Flehite opent op 8 juli de familietentoonstelling Kunst & Zo. In Kunsthal KAdE is vanaf 3 juni Wonderbaarlijke Wezens te zien en in het Mondriaanhuis  t/m 17 september expositie Vogels & Vissen. Meer informatie op DierenparkAmersfoort75.nl.

 

 

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen