In de periode 2024-2026 realiseert stichting Villa Maecenatis in iedere provincie van Nederland een monumentaal, verhalend wandkleed. Hierin wordt steeds de betreffende provinciale geschiedenis in relatie tot het slavernijverleden op artistieke wijze verbeeld. Het wandkleed in de provincie Utrecht is ontworpen door Munir de Vries en verbeeldt op artistieke wijze de Utrechtse provinciale geschiedenis van het slavernijverleden. Lokaal historisch onderzoek levert hiervoor de bouwstenen.

 

 

(Munir de Vries)

Kom mee borduren en quilten! Alle inwoners van Amersfoort zijn welkom!

In Amersfoort zijn de maaklocaties: De Katoendrukkerij in de Volmolen, Wijkmuseum Soesterkwartier en het Eemklooster. De technieken waarin we het kleed invullen is met borduurwerk, quilten, punchen en tuften (dit laatste in het Eemklooster). Voor dit community art project roepen we inwoners in en om Amersfoort op om een bijdrage te komen leveren.

Tussen 12 juli en 1 september 2024 kan je op de gezette data komen meedoen in de Katoendrukkerij in de Volmolen, meld je bij voorkeur vooraf aan. Iedereen kan kosteloos meedoen, ongeacht culturele herkomst, opleidingsniveau, eventuele beperking of sociaal-maatschappelijke afkomst.

Méér informatie en aanmelden: info@dekatoendrukkerij.nl

Al het materiaal is aanwezig. Handwerk ervaring is handig maar geen vereiste. Op de volgende data werken we samen in de Katoendrukkerij: Juli: 12/13/14  –  20/21 –  26/27/28 + Augustus: 2/4  – 11  – 16/17/18  – 23/24/25  – 30/31 + 1 september.

De andere 2 locaties in Amersfoort volgen nog met hun data en tijden.

Aan het wandkleed werken minimaal 400 inwoners in Utrecht mee in verschillende textiele technieken. Het project Draden van ons Nederlandse slavernijverleden brengt op deze wijze mensen samen en stimuleert het bewustzijn van de geschiedenis van de eigen leefomgeving. Het maakproces zelf is minstens zo belangrijk als het artistieke eindresultaat van in totaal twaalf monumentale wandkleden (in elke provincie 1). Het samen vervaardigen van een historisch geladen werk dat vervolgens aan de buitenwereld wordt gepresenteerd, levert immers reflectie, dialoog en bewustwording op.

Meer informatie: Nathalie Cassee – info@dekatoendrukkerij.nl 06-12526099

Gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht ondersteunen het project. Coördinator van het wandkleed voor de provincie Utrecht is Majo van der Woude. Meer informatie: www.dvons.n

 

Achtergrond

Draden van ons Nederlandse slavernijverleden is een initiatief van Ricardo Burgzorg, projectleider van Stichting Villa Maecenatis. Dit landelijke project bouwt voort op de succesvolle eerste editie van Stichting Groninger Kerken in 2022, waarvoor Burgzorg het concept leverde. Vanuit de eerste editie is een blauwdruk ontstaan die in elke provincie zal worden toegepast. Voor het eerst zullen instellingen in elf provincies samenwerken aan één project om een gezamenlijk doel te bereiken: het vervaardigen van in totaal twaalf monumentale wandkleden die uiteindelijk samen in een tentoonstelling worden gepresenteerd. Het project loopt van 2024 tot en met 2026. Elk jaar zal een aantal provincies hun wandkleed op verschillende locaties laten zien.

Instellingen in elke provincie werken nauw samen en geven opdracht aan een beeldend kunstenaar, vormgever of beeldmaker om een monumentaal en verhalend wandkleed te ontwerpen. Het wandkleed verbeeldt op artistieke wijze de provinciale geschiedenis van het slavernijverleden. Lokaal historisch onderzoek levert hiervoor de bouwstenen.

De wandkleden worden door minimaal 400 inwoners van de betreffende provincie vervaardigd onder begeleiding van de kunstenaar en professionals op het gebied van textiele technieken. Het project Draden van het Nederlandse Slavernijverleden brengt op deze wijze mensen samen en stimuleert het bewustzijn van de geschiedenis van de eigen leefomgeving. Door het nationale historische verhaal van het koloniale slavernijverleden op te delen in provinciale deelverhalen, komt de geschiedenis voor iedereen dichtbij.

Het maakproces zelf is minstens zo belangrijk als het artistieke eindresultaat van in totaal twaalf monumentale wandkleden. Het samen vervaardigen van een historisch geladen werk dat vervolgens aan de buitenwereld wordt gepresenteerd, levert immers reflectie, dialoog en bewustwording op. Zo raken verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden en ontstaat er nieuw gezamenlijk cultureel erfgoed waarin ons gezamenlijke verleden neerslaat.

De planning van het landelijk project ziet er als volgt uit:

2024

Zeeland Utrecht Overijssel

2025

Friesland Gelderland Noord-Brabant Zuid-Holland

2026

Drenthe Friesland Limburg Noord-Holland