800 jaar geschiedenis: een genealogisch reis in de voetsporen van mijn verledenDatum/Tijd: do 21 april 2022, 14:00 - 17:00

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezing door Wil Reijs, in het Boekhuis, Zonnehof, Amersfoort

Familieverhalen. Wie kent ze niet? Binnen mijn familie ging het verhaal rond dat toen mijn neef Jan in de jaren zestig van de vorige eeuw op studiereis in Praag het beroemde Joodse Kerkhof  bezocht, hij  tot zijn grote verbazing te horen kreeg dat op dat kerkhof een grafzerk was te vinden met de naam Reijs. Had de familie  – ondanks het feit dat zij van Brabantse boerenafkomst was  – Joodse voorouders?

Familieverhalen. Ze klinken vaak onwerkelijk maar wellicht zit er toch een kern van waarheid in.  In ieder geval, vatte men binnen mijn familie de gedachte dat op mij, als historicus van professie, de schone taak rustte om het een en ander verder uit te zoeken. Maar daar heb ik maar mee gewacht totdat ik gepensioneerd was en heb toen tegelijk ook maar de familie van Thea, de familie Campagne, en die van mijn moeder, de familie Broekman, bij mijn genealogisch onderzoek meegenomen.

Het onderzoek naar mijn verleden heeft mij geleerd dat iedere familie zo haar eigen familieverhalen kent. Het heeft mij ook geleerd dat wij ouderen – we hebben immers meer verleden dan toekomst – een groeiende belangstelling tonen voor ons eigen familieverleden, voor onze eigen voorgeschiedenis:

  • Wie zijn we?
  • Waar komen we vandaan?
  • Wie zijn onze voorouders?
  • In wat voor tijd leefden onze voorouders?
  • Wat betekent onze familienaam?

Het opmerkelijke is dat het feitelijk historisch en genealogisch onderzoek  naar het verleden van de familie Reijs minstens net zo spannend en opwindend is geweest dan de mythe van het familieverhaal. In ieder geval heeft het mij  ten aanzien van mijn familie 800 jaar teruggevoerd in de tijd!

In deze lezing zal ik in eerste instantie ingaan op mijn werkwijze bij mijn onderzoek; hoe ik mijn rapportage heb opgesteld; waar je wat kunt vinden en waar je rekening mee moet houden.  In tweede instantie zal ik uiteraard mijn toehoorders terug leiden in de tijd en hen meenemen op mijn reis naar het verleden van mijn familie tot ver in de  Middeleeuwen.  Ik beloof het u, het zal een spannende middag worden!

 

  • Datum/aanvangstijd:             Donderdag,  21 april 2022, 14:00 uur
  • Locatie:                                       Het Boekhuis, Zonnehof 12, 3811 ND Amersfoort
  • Toegang:                                     QR-code of negatieve PCR-test van max. 24 uur oud
  • Kosten:                                        8,00 p.p. (incl. koffie en thee)

Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen