Carissimo figlio, het oorlogsverhaal van een Haagse ItaliaanDatum/Tijd: ma 9 maart 2020, 14:00 - 16:00

Carissimo figlio, het oorlogsverhaal van een Haagse Italiaan

75 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog komen vele verhalen van overlevenden en nabestaanden los. Ook het verhaal, dat Powerlid Paolo Giuseppin over zijn vader zal vertellen, draagt op een geheel eigen wijze bij aan completering van het beeld van die tijd.

Je kunt het allemaal zelf meemaken in het Boekhuis, Zonnehof 12 op maandag 9 maart om 14.00 uur.

Dit is het waargebeurde verhaal van Paolo’s vader Enrico (1921), die zich in 1929 met zijn ouders vanuit in Italië in Den Haag vestigde, waar zijn vader Luigi als terrazzo werker vast werk en woonruimte had gevonden in de Transvaalwijk.

In 1942 wordt Enrico in bezet Nederland opgeroepen voor het vervullen van de Italiaanse militaire dienstplicht. Samen met enkele Haagse Italiaanse vrienden vertrekt hij daarvoor naar Italië. Twee van hen zullen nooit meer terugkeren. Enrico wordt naar het Russische front gestuurd waar hij als een van de weinigen van zijn regiment daar het oorlogsgeweld en de strenge kou van -30 à 40 ˚C weet te overleven. Mede door zijn mulo-kennis van het Duits, heeft hij als tolk zichzelf en ook anderen kunnen helpen.

Het zijn niet zozeer de gebeurtenissen van de oorlog die dit verhaal zo aansprekend maken, maar veel meer de gevoelens van Enrico aan het Russische front en die van zijn familie aan het thuisfront. Gevoelens die in brieven naar elkaar worden geuit. Dat is opmerkelijk, want het tonen van emoties is in de familie niet gebruikelijk, zeker niet schriftelijk.

Datum en tijd    : maandag 9 maart 2020, 14.00 uur
Plaats                  : Het Boekhuis, Zonnehof 15, Amersfoort
Kosten                : €7,00 inclusief koffie/thee en een drankje

Alle brieven van Vader Luigi, front-veteraan van de Eerste Wereldoorlog, aan Enrico beginnen steevast met ‘Carissimo figlio’. Zijn zoon Paolo (Den Haag, 1949) heeft er een boek over geschreven.

ISBN 978-9460100666 – Uitgever De Nieuwe Haagsche – www.denieuwehaagsche.nl

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen