Dagexcursie naar Verbeke Foundation en Museum Hedendaagse Kunst in Antwerpen


Datum/Tijd: za 17 november 2018, Hele dag

Eendaagse kunstreis naar België; De Verbeke Foundation in Kemzeke, vlakbij Antwerpen en het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen op zaterdag  17 november 2018

We gaan op ‘kunst-expeditie’ bij De Verbeke Foundationeen museum in de Oost-Vlaamse gemeente Kemzeke. Al kun je twisten over het gebruik van het woord museum, dekt dat wel de lading in dit geval? Op een landgoed, in een landschap met tentoonstellingsruimtes wordt de kunstverzameling getoond van de Vlaamse Waaslandse verzamelaar Geert Verbeke. Er wordt moderne en hedendaagse kunst geëxposeerd. Naast de vaste tentoonstelling zijn er wisselende tentoonstellingen in het collage-museum en in het museum. Het museumdomein van 12 hectare omvat een bos, een vijver, serres met bomen en sierplanten, een evenementenhal, een restaurant, waar we op eigen gelegenheid kunnen lunchen en twee expositieruimten van 20.000 m2. Van Joep van Lieshout staat er een maagvormig gebouw waarin bezoekers kunnen overnachten en er is een “artists in residence”-programma.

De verzamelaar laat weten dat “De tentoonstellingsruimte geen oase wil zijn. Onze show is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, on-harmonieus, levend en wars van monumentaliteit, zoals de wereld buiten de museummuren. Bij ons geen opzichte spektakel-gebouwen maar een verfrissende onpretentieuze plaats om kunst te bekijken en een subtiele kritiek op de kunstwereld.”

De Verbeke Foundation toont kunstwerken uit de eigen collectie en organiseert twee tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst per jaar. Gedurende het hele jaar wordt er gewerkt aan kleine en grote projecten, waardoor de tentoonstellingen altijd in beweging zijn en er bij elk bezoek iets nieuws te zien is. Zij werken terwijl wij kijken, dus het kan ook regelmatig gebeuren dat de bezoeker daardoor een blik achter de schermen krijgt. Bovendien verblijven er regelmatig kunstenaars in residentie waardoor de bezoeker getuige kan zijn van werk in wording.

Na dit bezoek vertrekken we naar het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (MHKA) met een bezoek aan de tentoonstelling van James Lee Byars – The Perfect Kiss.

Praktische informatie

08.45 uur       Vertrek met een luxe touringcar vanaf Carpoolplaats ’t Spieghel, Spieghelweg 2-4 in Leusden naar Kemzeke, België. Onderweg introductie door Barry over de Verbeke Foundation, geschiedenis, collectie etc. en uitdelen van plattegrond en info/folder.
10.45/11.00 uur     Aankomst bij Verbeke Foundation, Kemzeke.
11.00 tot 11.30 uur    Koffie bij de Open House Bar (dat is binnen, voorbij de kassa)
11.30 uur        Bezoek Collectie (Barry begeleidt, vertelt, helpt op weg)
13.00 tot 14.00 uur    Lunch in het restaurant op eigen gelegenheid (plaatsen geserveerd)
14.00 uur        Bezoek Collectie vervolg
15.30 uur        Vertrek naar Antwerpen
16.00 uur        Aankomst bij MHKA (Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen). (Museum is tot 18.00 uur open)
17.00 uur        Op eigen gelegenheid aan de borrel of eten in Antwerpen.
19.30 uur        Terug naar Leusden
21.30 uur        Aankomst op de Carpoolplaats Leusden

Organisatie:         Kunst in huis
Docent en gids:   Barry Heinrichs, kunsthistoricus
Logistiek:             Barbara Bastiaanssen en Marijke Kleijn

Kosten Excursie: € 75,-

Bedrag graag overmaken vóór 1 november 2018 op rekeningnummer  NL29 RABO 0372926800 t.n.v. B.E.A.M. Bastiaanssen te Amersfoort o.v.v. Kunst in huis; Excursie België najaar 2018. Na ontvangst van het bedrag is de aanmelding definitief.

Gaarne aanmelden bij Barbara Bastiaanssen, barbara.bastiaanssen@outlook.com. Met vermelding van: naam, adres, vast en mobiel telefoonnummer en e-mailadres.
De aanmelding is definitief na ontvangst van de kosten van de excursie.


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen