Bijeenkomst Digitalisering: wie wordt er beter van?Datum/Tijd: do 10 oktober 2019, 14:00 - 17:00

De media staan vol berichten over de snelle digitalisering van de samenleving.

Smart City, big data, robotica, algoritme, kunstmatige intelligentie, het zijn begrippen die dagelijks langskomen. Ze hebben effect op ons dagelijks leven of we het willen of niet. Digitalisering verandert ons leven, soms merkbaar, soms onzichtbaar sluipend. Studenten leren anders, docenten geven anders les, dokters en patiƫnten praten anders dan vroeger met elkaar, onze gezichten worden herkend, de routes die we dagelijks afleggen kent Google, verzekeringen sluiten ons op onze kenmerken uit, ons werk verandert, er is een hausse aan smart dingetjes in ons leven, et cetera, et cetera.

Digitalisering biedt fantastische positieve voordelen, maar kan ook tot negatieve effecten leiden. Dan gaat het over het aantasten van menselijke waarden als recht op privacy, autonomie, veiligheid, rechtvaardigheid, waardigheid, controle over technologie en acceptabele machtsverhoudingen.

Technologie mag niet met de mens aan de haal gaan. Of dat gebeurt hangt mede af van of je herkent wat er gebeurt en of je dan invloed kan uitoefenen op de lijn die de technologie volgt. POWER wil als groep ouder wordende mensen proberen de digitalisering te begrijpen, dus hierover leren. Als we daarin voortgang maken willen we ook op de juiste plekken invloed gaan uitoefen op beleid en beslissingen van overheden (bijv. gemeente Amersfoort) en belangenorganisaties (bijv. Consumentenbond). Leren via een serie Digi-Ateliers gedurende een half jaar, met daarin aandacht voor de digitalisering binnen levensdomeinen als Thuis & Buurt, Onderweg, Zorg, Kennisoverdracht en Werk.

Maar eerst startend met een bijeenkomst op 10 oktober a.s. waarin digitalisering van een aantal kanten zal worden bekeken door interessante sprekers zoals Niels Rood van Squarewise (tevens dagvoorzitter), advocaat Anita Neijboer van Kennedy Van Der Laan, Thomas Stolker ICT projectleider gemeente Amersfoort, onze eigen Tammo ter Hark van Kleine Stappen en vanuit vijf mini-presentaties van de 15 POWER deelnemers die weken bezig zijn geweest om te speuren hoe zich digitalisering in genoemde vijf levensdomeinen voordoet.

Kom op 10 oktober naar het huis van de democratie, naar de plek waar publieke menselijke waarden gekoesterd moeten worden, kom naar de Raadzaal van het Stadhuis Amersfoort (open om 13.30 uur) en je leert wat! Lees hier het programma.

Voor meer informatie zie de presentatie Smart, zomerborrel en het nieuwsbericht POWER traject Technologisch Burgerschap.

Aanmelden tot uiterlijk 9 oktober via het aanmeldformulier hieronder.

Was getekend: Karen Hillege, Tammo ter Hark, Eric-Jan Tuininga, Frank van den Tempel, Harry Weststeijn

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen