Filosofisch wandelen. Denkbewegingen


Datum/Tijd: za 22 februari 2020, 13:30 - 15:30

Socrates liep rond op de markt van Athene en de Stoïcijnen liepen rond in de zuilengang rond de markt. (Een stoa, in het Grieks, is een langgerekte, smalle overdekte zuilengang. De filosofen die daar rondliepen en nadachten werden de Stoïcijnen genoemd, ofwel: ‘zij, díe daar, van de zuilengang’.) Aristoteles (384-322 voor Christus) stichtte rond 355 voor Christus in Athene het Lyceum. Aristoteles had de gewoonte om zijn colleges en gesprekken al wandelend te geven en te voeren. Ook moderne filosofen als Nietzsche, Rousseau, Kant, Heidegger en Gandhi gebruikten wandelen, (ritmische) beweging, om hun gedachten zich te laten vormen.

In latere eeuwen is het idee van filosofisch wandelen op meerdere manieren opgepakt. De vorm is steeds anders, maar de idee erachter is steeds: stil zitten en denken leidt tot onbeweeglijk en statisch denken. Wie een beweeglijke geest wil cultiveren en behouden zou tegelijkertijd met het denken ook fysiek moeten bewegen. Wandelen is de bewegingsvorm bij uitstek waarbij het gehele lichaam geactiveerd wordt zonder dat het lichaam overvraagd wordt. Wandelen is de beste manier om creatieve gedachten op gang te helpen en inzichten zich te laten vormen. En dat is wat wij, in navolging van vele filosofen en filosofische scholen, gaan doen. Tijdens het wandelen zelf zijn we ook vaak stil, en zodra we stil staan kan er gesproken worden.

Voor onze wandelingen zoeken we niet de natuur op, maar juist: de stad. We zonderen ons niet af, maar wandelen rond in een omgeving die onderdeel is van ons dagelijks leven. Hoe kunnen we daar denkbewegingen vormgeven en inzichten ontwikkelen?

We starten elke keer op de Zangvogelweg 43. Men krijgt, na een korte inleiding, een onderwerp mee. Het onderwerp voor de eerste vijf wandelingen is: levenskunst. We laten vijf verschillende levenskunsten de revue passeren. Dit sluit aan bij de eerste vijf hoofdstukken van het 3e boek uit de trilogie over levenskunst van Dick Kleinlugtenbelt. U hoeft dat boek niet te lezen, maar dat kan natuurlijk wel. Na een korte inleiding gaan we wandelen. U krijgt een denk-programma mee. Na een uur ronden we de wandeling af en houden we een kort nagesprek.

Tijdens de eerste vijf wandelingen in 2020 onderzoeken we vijf verschillende levenskunsten:

1e wandeling: zaterdag 22 februari. 13.30-15.30 uur. Onderwerp: Stilte
2e wandeling: maandag 23 maart. 13.30-15.30 uur. Onderwerp: Ritme
3e wandeling: maandag 13 april. 13.30-15.30 uur. Onderwerp: Met rust laten
4e wandeling: maandag 11 mei. 13.30-15.30 uur. Onderwerp: Kiezen
5e wandeling: maandag 8 juni. 13.30-15.30 uur. Onderwerp: Genieten

Er kunnen maximaal 9 mensen meedoen. De kosten zijn € 5 per keer, te deponeren in de rode brievenbus naast de voordeur op Zangvogelweg 43.
U kunt zich opgeven per wandeling of voor meerdere wandelingen tegelijkertijd.

Meedoen? Meld je aan via de mail: opbeganegrond@gmail.com.

 


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen