Gespreksgroep: Tegen de onverschilligheid, VOL


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: wo 29 januari 2020, 13:30 - 15:30

Pleidooi voor een moderne levenskunst

Ieder mens denkt en overdenkt. Iedereen denkt vooral zijn of haar eigen gedachten. De gedachten van een ander denken, dat kun je niet. Je kunt wel proberen je in de gedachten van een ander te verdiepen of je in de belevingswereld van een ander te verplaatsen.

In 12 bijeenkomsten op woensdagmiddagen, om de andere week, bekijken we diverse inzichten over levenskunst. Om ons in onze gedachtegangen op weg te helpen gebruiken we het boek ’Tegen de onverschilligheid’ van Joep Dohmen als leidraad.
Prof. Dr. Joep Dohmen (1949) was docent Humanisme en Filosofie aan de Universiteit van Humanistiek. In 2015 is hij met emeritaat gegaan.

De opzet van de gespreksgroep:
We lezen en bespreken delen uit bovengenoemd boek. Iedere bijeenkomst wordt door alle deelnemers voorbereid door een (korte) tekst tevoren te lezen. Iedereen noteert daarbij één of twee stellingen, uitspraken of zinnen die hem of haar raken of een gedachte die door de tekst opgeroepen wordt. Een tekst of zinsnede kan ‘raken’ doordat het instemming of blijdschap oproept, maar mogelijk ook doordat het irritatie, weerzin en afkeer of afkeuring oproept.
Tijdens de bijeenkomst bespreken we wat ons geraakt heeft. En vervolgens kiezen we één uitspraak om samen verder te onderzoeken. Dat zou kunnen zijn met behulp van een socratisch gesprek, maar mogelijk ook via herkaderen, of met behulp van een andere methode.

(Let op: Het gaat hier niet om een cursus, maar nadrukkelijk om een lees-, werk- en gespreksgroep. Om beurten vullen we de functie van gespreksleider in (niet verplicht).)
Er is geen filosofische voorkennis nodig. We gaan samen lezen, praten en denken om zo te ervaren wat dat ons brengt en tot welke inzichten of levenskunst(en) dat leidt.

De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddagen, om de andere week van 13.30 – 15.30 uur.
De planning is als volgt:
1e keer: 29 januari: lees tevoren de inleiding van het boek: ‘Tegen de onverschilligheid’.
De volgende bijeenkomsten zijn op: 12 februari, 26 februari, 11 maart, 25 maart, 8 april, 22 april,
6 mei, 20 mei, 3 juni, 17 juni en 1 juli.

Adres: Op begane grond. Zangvogelweg 43, 3815 DB Amersfoort.
Kosten: een vrijwillige bijdrage van (suggestie) € 5,- per keer (graag in de rode brievenbus die binnen, naast de voordeur, staat). Dat is inclusief koffie en thee. Het boek van Joep Dohmen schaft u zelf aan.

Aanmelden via het aanmeldformulier hieronder.

Meer informatie via: opbeganegrond@gmail.com.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen