Harari en de actuele milieuvraagstukkenDatum/Tijd: ma 8 november 2021, 14:00 - 16:00

Lezing door Gerhard Oude Vrielink, in het Boekhuis, Zonnehof  te Amersfoort

 Harari vraagt naar de controle van de “Sapiens” over de “Homo Deus”
en komt de “Sapiens” daarbij tot inkeer?

Sedert het stenen tijdperk, waarna de homo sapiens in gemeenschappen is gaan leven, is het hebben van een lokaal maatschappelijk vraagstuk inmiddels uitgegroeid tot op mondiaal niveau. Harari geeft in zijn boeken aan dat de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biochemie, bio-elektronica en informatietechnologie deze vraagstukken verder hebben vergroot, maar ook kunnen oplossen.

Voortschrijdende kennis van onze planeet heeft vragen toegevoegd over het behoud van ons leefmilieu. Zaken als oorlog en vrede, verdeling van welvaart, voedselvoorziening, gezondheidszorg en klimaatverandering bedreigen inmiddels ons voortbestaan. Gaat de homo sapiens de catastrofale gevolgen voor het door hem geheel in bezit genomen leefmilieu op aarde keren? Voor zijn voortbestaan zal de sapiens tot bezinning moeten komen. Hieraan zouden de “sociale media” een belangrijke bijdrage kunnen leveren.

Publicaties als van Yuval Noah Harari (Sapiens en Homo Deus), Carel van Schaik en Kai Michel (Het Oerboek), Daniel Dennet (Van Bacterie naar Bach en terug), Dick Swaab (Wij zijn ons Brein), Siddhartha Mukherjee (Het GEN), Rosling (Feitenkennis), Philipp Blom (Het grote Wereldtoneel), Kevin Kelly (De Wil van Technologie) en Bregman (De meeste mensen deugen) gaan in op aspecten van deze vragen. De voordracht is hiervan een bloemlezing.

Gerhard Oude Vrielink (Hoorn 1942) studeerde in Delft, na aanvankelijk bouwkunde en civiele techniek, wiskunde. Hij is tot zijn zeventigste als adviseur werkzaam geweest. Eerst als wiskundige bij het ontwikkelen van computermodellen voor complexe technische vraagstukken. Later bij het opstellen van beslissing ondersteunende, database georiënteerde, informatiesystemen voor het organiseren, begroten en beheersen van grote meerjarige infrastructurele en vastgoedprojecten.

Datum/aanvangstijd:              Maandag, 08 november 2021, 14:00 uur
Locatie:                                         Het Boekhuis, Zonnehof 12, 3811 ND Amersfoort
Aantal deelnemers:                  Minimaal 15 en maximaal 30
Kosten:                                         € 6,00 p.p. (incl. koffie en thee)

Toegang met een corona geldige QR-code of negatieve testuitslag van max 24 uur oud.

Voor vragen kun je terecht bij Marinette Oomen, cultuur@power-amersfoort.nl.

Aanmelden via het aanmeldformulier hieronder.

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen