Huiskamerleesgroep Caligula van Albert Camus


Datum/Tijd: di 22 januari 2019, 19:30 - 21:00

Op woensdag 6 februari speelt Theater Utrecht in de Flint in Amersfoort de toneelvoorstelling Caligula van Albert Camus. Caligula is een van de meest beruchte Romeinse keizers. Hij is de man die zijn paard consul maakte en een relatie had met zijn eigen zuster. De theaterfolder zegt hierover: “Als zijn zus en geliefde is gestorven ontstaat er een storm in het hoofd van de jonge onervaren keizer (..) Voor zijn volgelingen lijkt hij steeds krankzinniger. Maar is hij werkelijk waanzinnig, of staat hier een angstaanjagend eerlijk heerser?”

De regie van Thibaut Delpeut is een speciale grote zaal-enscenering.

Deelnemers aan de huiskamerleesgroep Caligula  van Albert Camus lezen van te voren thuis dit toneelstuk. Op twee huiskamerbijeenkomsten bespreken we de achtergronden o.l.v. leraar klassieke talen Ruben Kuyper. Daarna bezoeken wij gezamenlijk de voorstelling in de Flint.

Op onze twee avonden staan wij zowel stil bij Caligula als bij de nobelprijswinnaar Camus. Camus staat bekend als de filosoof van het absurde. Een aantal absurde vragen komen in deze avonden dan ook aan bod. Wat deed die granaatscherf in de woonkamer van het huis waar Camus opgroeide? Hoe noemde hij zijn twee katten? Hoe kon een naamloos personage uit Camus’ werk vijftig jaar na zijn dood alsnog een naam krijgen? Maar ook staan wij stil bij de klassieke achtergrond van Camus en bij wat sociologen ons te zeggen hebben over de eenzaamheid van absolute heersers.

Onderwerpen zijn:

  • de Romeinse keizer Caligula
  • Camus zijn cyclus van het absurde
  • de Griekse mythe van Sisyphus
  • Lodewijk de veertiende, een ander absoluut heerser

Voor deze cursus moet u zelf over een exemplaar van Caligula van Camus beschikken.

Data huiskamerbijeenkomsten  – de dinsdagen 22 en 29 januari (let op: gewijzigd!)
Tijd                                                   – 19.30 – 21.00 uur
Toneelvoorstelling                        – 6 februari om 20.15 uur in de Amersoortse Flint (u koopt zelf uw kaartje)
Huiswerk                                        – voor 22 januari graag lezen Caligula van Camus                                                                                                                                                                                 – voor 29 januari eventueel lezen De vreemdeling  en De mythe van Sisyphus van Camus
Kosten                                             – € 25,-

Nadere informatie en opgave     – rubenkuyper@live.nl

Docent                                             – Ruben Kuyper studeerde klassieke talen, filosofie en pedagogiek; hij is leraar klassieke talen en filosofeert met kinderen.

 


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen