Huiskamerleesgroep Oedipus en naar de theatervoorstelling


Datum/Tijd: ma 6 januari 2020, 19:30 - 21:00

Bijeenkomsten: maandagen 6 en 13 januari  2020, 19.30–21.00 uur

Toneelvoorstelling: dinsdag 14 januari 2020, 20.00 uur

Op dinsdag 14 januari 2020 speelt het Internationaal Theater Amsterdam in de Stadsschouwburg Utrecht de toneelvoorstelling Oedipus  in de regie van Robert Icke. Het stuk is gebaseerd op de Koning Oedipus van de Griekse tragedieschrijver Sofokles, maar is in deze uitvoering verplaatst naar een hedendaagse verkiezingsavond.

Deelnemers aan de huiskamerleesgroep Oedipus  lezen van te voren thuis het toneelstuk Koning Oedipus  van de Griekse toneelschrijver Sofokles. Op twee huiskamerbijeenkomsten bespreken we de achtergronden o.l.v. leraar klassieke talen Ruben Kuyper. Daarna bezoeken wij gezamenlijk de voorstelling in Utrecht.

Op onze avonden bespreken wij Koning Oedipus , zoals Sofokles het geschreven heeft. Het is het beklemmende verhaal van een man, die door een gruwelijke voorspelling te ontlopen, die voorspelling juist doet uitkomen…

Sofokles schreef zijn toneelstukken voor het democratische Athene van de vijfde eeuw voor Christus. Democratisch, maar niet democratisch in onze zin. Alleen mannen, die meevochten in de oorlogen die Athene voerde, telden mee als burgers. En gevochten werd er! Wat voor toneel schrijf je dan? En heeft dat toneel ons nu nog wat te zeggen? Wij staan onder meer stil bij het “ja!”, waarmee de Amerikaan Brian Doerries van het “Theater of War” deze vraag beantwoordt.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Griekse mythologie
  • het Griekse theater
  • het “Theater of War” van Brian Doerries

Voor deze cursus moet u zelf over een exemplaar van de Koning Oedipus van Sofokles beschikken.

Leesgroepsbijeenkomsten:     De maandagen 6 en 13 januari  2020 van 19.30 tot 21.00 uur

Lokatie                                          Dr. Nolenslaan 9 in Amersfoort. Dit is vlakbij  het gebouw van het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt.

Toneelvoorstelling:                   Dinsdag 14 januari 2020, 20.00 uur in de Stadsschouwburg Utrecht (u koopt zelf uw kaartje!)

Huiswerk:                                     Voor beide maandagen: de Koning Oedipus  van Sofokles lezen

Kosten:                                           € 25,-

Nadere informatie/opgave:   Rubenkuyper@live.nl

Docent: Ruben Kuyper studeerde klassieke talen, filosofie en pedagogiek; hij is leraar klassieke talen en filosofeert met kinderen.

 


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen