‘Johan van Oldenbarnevelt en Amersfoort’ door Jan Niessen, VOLDatum/Tijd: di 7 mei 2019, 15:00 - 16:30

Deze interessante lezing zal gaan over onze oud Amersfoorter Johan van Oldenbarnevelt. Johan kan geschetst worden als één van de grootste staatsmannen die Nederland heeft gekend. Hij werd op 14 september 1547 in Amersfoort geboren. De werklustige en intelligente van Oldenbarnevelt trad na de moord op Willem van Oranje uit diens schaduw. Johan werd de machtigste man van de opstandige Nederlandse gewesten. Tijdens zijn leven werd hij zowel bewonderd als verguisd. Johan zorgde er voor dat de Republiek kon uitgroeien tot een onafhankelijke staat en stond bekend als oprichter van de VOC.

Het is nu 400 jaar geleden dat hij veroordeeld werd tot de doodstraf. Oorzaak hiervan was ondermeer verschil van mening tussen hem en Prins Maurits gecombineerd met de hevige godsdienstige strijd tussen remonstranten en contraremonstranten. In 1619 werd het doodvonnis voor de ridderzaal in Den Haag voltrokken. 

Nu 400 jaar na dato wordt extra aandacht aan Johan van Oldenbarnevelt besteed. Niet alleen in Amersfoort maar ook in Den Haag. Het Haags Historisch Museum laat tot 14 april 2019 in een tentoonstelling over Johan van Oldenbarnevelt zien met welke uitdagingen en dilemma’s de landsadvocaat te maken had. Zie ook: https://www.vvvamersfoort.nl/nl/cultuur/johan-van-oldenbarnevelt.

Jan Niessen brengt in april van dit jaar een boek uit over Johan van Oldenbarnevelt. In dit boek vertelt hij op toegankelijke manier hoe Van Oldenbarnevelt zijn weg vond in een verwarrende tijd en zijn kansen greep. Daarmee is dit boek ook het beeldende verhaal geworden van het ontstaan van de onafhankelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Johan van Oldenbarnevelt was hiervan de vormgever en eerste regisseur.

Jan Niessen zal ons deze middag op boeiende wijze meenemen over de levensgeschiedenis van deze interessante Amersfoorter. Jan is socioloog en na zijn pensionering is hij onder meer actief geworden als stadsgids in Amersfoort.

De executie van van Oldenbarnevelt


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen