Johannes Passion door SoliAmersfoort


Datum/Tijd: vr 5 april 2019, 20:00

Na geruime tijd en op verzoek van vele koorleden, voert SoliAmersfoort weer een passie van Bach uit: de Johannes Passion. Een vergelijking met de bekendere Mattheus dringt zich altijd op. Smaken blijven verschillen maar de Johannes doet beslist niet onder voor de grotere broer. Het is sowieso een wonder dat Bach beide evangeliën die zo verschillend van karakter zijn, even krachtig en overtuigend op muziek heeft gezet.

De Johannespassie is fel en vinnig, met tumult en oproerkoortjes van het haatdragende volk, de huichelachtige schriftgeleerden en de onverschillige soldaten. Het begint al bij het openingskoor: ‘Herr! Herr! Herr! Unser Herrscher’. De bassen kloppen als een hart, daarboven onrustig gewriemel in de violen en ongrijpbaar lange lijnen in de houtblazers. ‘Zitten en luisteren’, lijkt de muziek te bevelen. En dat is het enige wat we kunnen want we zitten meteen midden in de actie, met de scène in de olijfgaard en het verraad van Judas. Bijna als in een opera volgen we Jezus’ gang naar het kruis.

De Johannespassie is, veel meer dan de Mattheus, heftig en met een dwingende vertelkracht. En (fijn voor de mensen die de Mattheus een hele zit vinden), de Johannes is een uur korter!

Als de muziek dan na een kleine twee uur geëindigd is met het intieme koraal ‘Ach Herr, lass dein lieb Engelein’ hopen we dat u evenzeer de schoonheid als de intensiteit van de Johannespassie ervaren hebt. Bach toont zich ook in zijn Johannespassie de ware grootmeester.

Welkom!

Kaarten á € 30,—zijn te bestellen via www.soliamersfoort.nl

 


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen