Koffiezin Humanistisch Verbond over Hannah Arendt (EXTERN)


Datum/Tijd: zo 24 april 2022, 11:00 - 13:00

In Koffiezin van Humanistisch Verbond Eemland zal Jos de Wit een lezing geven over Hannah Arendt (1906-1975).  Hannah was een Duits-Amerikaanse politiek filosofe van joodse herkomst, die in 1933 Duitsland ontvluchtte en in de Verenigde Staten haar ideeën ontvouwde. Ze is in eerste instantie bekend geworden door haar analyse van de totalitaire regimes van Hitler en Stalin in haar boek “The Origins of Totalitarianism” (1951). Ze vraagt zich af hoe het kon gebeuren dat zoveel ontwikkelde en weldenkende burgers tot grote misdaden in staat waren. Deze zoektocht heeft ze voortgezet in haar onderzoek van nazi kopstuk Adolf Eichmann, die in 1961 in Israël ter dood werd veroordeeld en in 1962 werd opgehangen.  Hannah Arendt heeft zich daarnaast intensief bezig gehouden met onderzoek naar de humane samenleving en de verhouding maatschappij-individu. Ze is daarbij sterk beïnvloed door Aristoteles die stelde dat burgerschap en de humane samenleving twee kanten van dezelfde medaille zijn. Ze kiest daarbij voor een humanistisch uitgangspunt met haar idee van de nataliteit: zoals er steeds nieuwe burgers bij komen, die bestaande patronen ter discussie stellen, zo kan ieder mens steeds een nieuw begin maken in of met haar of zijn leven. Wie was deze intrigerende filosofe en wat heeft zij ons te zeggen in een onzekere wereld, waar het totalitarisme opnieuw de kop opsteekt en de samenleving bedreigd wordt door populisten, xenofoben en andere vijanden van een humanere wereld.

Inleider: Jos de Wit is filosoof en leerkracht humanistisch vormingsonderwijs. Hij geeft sinds 2003 lezingen over geschiedenis van de filosofie. In 2020 verscheen zijn boek Kopstukken van het humanisme, waarin ook een hoofdstuk is gewijd aan Hannah Arendt.

Locatie: Binnenhof van Hof der Toekomst 64, 3823 HX Amersfoort. De “Binnenhof” is het gebouw in het hart van de tuin.

Datum en tijd: Zondag 24 april van 11 tot 13 uur.

Aanmelding:  Niet verplicht maar wel prettig wanneer u zich van te voren aanmeldt door een mail te sturen naar activiteiten@humanistischverbond-eemland.nl

Kosten: Gratis

 


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen