Korte Wandeling – Het (verkorte) Doesburgermolenpad, OPGESCHORT


Datum/Tijd: di 10 november 2020, 10:00 - 12:00

De wandeling gaat voorlopig niet door, i.v.m. corona

Het Doesburgermolenpad voert ons door de Doesburgerbuurt, een buitengebied ten noorden van Ede. Het pad loopt door een afwisselend landschap van een eng, boerenakkers, een oude wildwal en een voormalig heidegebied. Het cultuurhistorische hoogtepunt van de  wandeling is de Doesburgermolen. Over de oudste geschiedenis van de Doesburgermolen is nog niet al te veel bekend. Als bouwjaar of oudste vermelding worden diverse jaartallen genoemd: 1401, 1471, 1507. Geen van deze jaartallen staat vast. Daarmee is het een van de oudste, nog werkende molens in Nederland. In 1568 is de molen te zien op de kaart van Christiaan s’Grooten, en in 1655 op de kaart van Nicolaas Geelkercken. In 1595 blijkt de molen gezamenlijk bezit te zijn van Ceelman van Ommeren, schout van Ede, en Gijsbert Barner. Het oudste onderdeel van de molen, de standerd, is met behulp van jaarringenonderzoek gedateerd op ca. 1620; althans is de boom waarvan de standerd gemaakt is omstreeks dat jaar geveld. De huidige molen is gebouwd rond 1630. Zijn voorganger is waarschijnlijk slachtoffer geweest van rondtrekkende Spaanse troepen. Daarnaast moet het Huis Kernhem worden genoemd, waarvandaan wij starten. Het huidige Huis Kernhem is van 1803 en gebouwd in de neoclassicistische stijl. Het is gebouwd op de fundamenten van de oorspronkelijke burcht. Boven de hoofdingang bevindt zich een gevelsteen met een alliantiewapen van de Van Wassenaers en Van Renesses, aangebracht naar aanleiding van een huwelijk tussen beide geslachten.

De naam ‘Doesburg’ werd voor het eerst vermeld in een akte uit 1025. In 1230 werd de in de buurt gelegen hoofdboerderij (domus) Beetrum genoemd bij een schenking en in 1360 werd Doesburg vermeld in belastinggegevens voor de Hertog van Gelre. Van de middeleeuwse periode van de buurschap Doesburg is weinig bekend. Het gebied van de buurt bestond voor een klein deel uit boerderijen met in cultuur gebrachte landerijen. Het grootste deel bestond uit onontgonnen woest land (heide en veengrond). Deze grond was gemeenschappelijk eigendom van de buurt.

We starten stipt om 10.00 uur.

Begeleider: Wil Reijs.

Verzamelpunt en startplaats is de parkeerplaats bij het koetshuis (pannenkoekenhuis) bij Huis Kernhem. Om hier te komen volg de A1 en A30 richting Ede. Neem de afslag 2-Ede Noord en volg de N224. Sla na 2,3 km linksaf naar de Lunterseweg en neem op de rotonde de 1ste afslag naar de Kernhemseweg. De parkeerplaats bevindt zich op ongeveer 700 meter aan de rechterkant.

NB 1. In verband met de coronamaatregelen lopen we maar met z’n zessen ( vijf deelnemers + één begeleider)  en houden we uiteraard anderhalve meter afstand van elkaar. Ben je verkouden, ga dan niet mee. Zie verder de spelregels.

NB 2. We willen iedereen de gelegenheid bieden mee te wandelen. Wees daarom terughoudend en geef je alleen voor meerdere wandelingen op als er een paar dagen van tevoren nog plaats is.

Aanmelden
Aanmelden kan uitsluitend via het formulier hieronder. Aanmelden is pas mogelijk ná de tweede korte Power Wandeling van de maand ervoor.

Geef op het aanmeldformulier in het veld ‘Opmerkingen’ aan of je mee luncht, je over een auto beschikt en in welke wijk van Amersfoort of dorp in de omgeving van Amersfoort je woont. Dit laatste om eventueel afspraken te kunnen maken om samen te rijden.

Reservelijst
Als de wandeling is volgeboekt, kun je je opgeven voor de reservelijst. Mail je naam en telefoonnummer naar wilreijs@outlook.com. Mocht er een plaats vrijkomen, dan krijg je bericht van de begeleider.

Afmelden
Aanmelding is niet vrijblijvend. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, meld je dan altijd af middels het e-mailadres: wilreijs@outlook.com. Indien het vlak voor het vertrek is, bel dan het telefoonnummer 06-51338832.


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen