Korte wandeling Bunsingroute Zeist, VOL


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: di 9 april 2019, 10:30 - 14:00

Korte wandeling door de groene driehoek tussen Zeist en Bunnik.

De wandeling start bij de eeuwenoude gebouwen van Slot Zeist. We lopen vervolgens over de landgoederen Wulperhorst, Blikkenburg en Schoonoord. Op het laatste landgoed bevindt zich het moderne gebouw van het Wereld Natuur Fonds. Voordat we op stand gaan lunchen in de brasserie van Slot Zeist, wandelen we eerst nog langs de oude gebouwen van de Evangelische Broedergemeente, c.q. Hernhutters, gelegen tegenover het Slot Zeist. Deze landgoederen liggen op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Kromme Rijn, ofwel de overgang van zand naar klei.

We lopen de zogenaamde Bunsingroute. De naam Bunsing is afgeleid van een gelijknamige boerderij  op een van de brinken van Zeist.

Slot Zeist is tussen 1677 en 1700 gebouwd op de plaats van een middeleeuwse hofstad in opdracht van Willem Adriaan van Nassau. De bijbehorende tuinen kregen geometrische vormen, kaarsrechte lanen en bijna eindeloze zichtassen, zoals past bij de formele tuinstijl.

De hofstede Wulperhorst is in 1762 aangekocht, vervolgens in 1830 gesloopt en in 1858 is het nieuwe landhuis in eclectische stijl gebouwd. De tuin werd oorspronkelijk aangelegd in Franse stijl met een “grand canal” van anderhalve kilometer dat doorliep tot aan de kromme Rijn, vervolgens door Jan David Zorcher omgebouwd in Engelse landschapsstijl en in 1923 nogmaals aangepast.

Landgoed Blikkenburg was een oude ridderhofstad uit 1368, verwoest in 1672 door de Fransen. Het huidige huis en tuin in  Engelse landschapstijl werden in 1862 gebouwd naar een ontwerp van de tuinarchitect Karel Zorcher.

Rond 1820 werd landgoed Schoonoord aangelegd naar een ontwerp van Jan David Zorcher jr. of Hendrik van Lunteren. Het landgoed is in 1962 afgebroken om plaats te maken voor een schoolcomplex. De historische padenstructuur en oorspronkelijke zichtassen zijn in 2008 deels hersteld.

De wandeling is 6 a 7 km.

De wandeling start om 10.30 uur vanaf de parkeerplaats “Brouwerij”, ook soms parkeerplaats “Zinzendorflaan” genoemd. Voer in het routesysteem als straatnaam Brouwerij 9 in. Vanuit Amersfoort via de A28, afslag 3 richting Zeist; of via de N226 richting Maarn en de N224 richting Zeist. Voor beide routes bij de rotonde Krakelingweg/Woudenbergseweg de Woudenbergseweg, die overgaat in de Laan van Beek en Rooijen, volgen tot het einde en volg dan P Slot Zeist.

We lunchen tussen 12.30 en 13.00 uur in Brasserie Slot Zeist.

Geef bij opmerkingen aan of  al dan niet met een auto komt, je mee luncht en in welke wijk je woont, om carpoolen mogelijk te maken.

Deze wandeling wordt begeleid door Marja Kampman (marjakampman@hotmail.com)

Aanmelden via de website (noodzakelijk) is mogelijk vanaf 13 maart.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen