Korte Wandeling – De Dansende Bomen bij Drie, OPGESCHORT


Datum/Tijd: wo 2 december 2020, 10:00 - 12:00

De wandeling gaat voorlopig niet door, i.v.m. corona

Ten oosten van Ermelo en Putten ligt één van de oudste en mooiste bossen van Nederland. Eeuwenoude eiken die lijken te bewegen in de nevelen die in het bos hangen. Ze zijn verwrongen in wonderlijke vormen door de tand des tijds en geven het bos in de volksmond de bijnaam “het bos van de dansende bomen”. Eeuwenlang kapten de mensen uit de omringende dorpen Putten, Ermelo,Garderen en Speuld de mooiste, rechte bomen om huizen en stallen te bouwen. De kromste eiken en beuken lieten ze staan. Het mysterieuze bos biedt (roof)vogels, dassen, wilde zwijnen en edelherten een goed onderkomen, want de natuur mag hier vrij zijn gang gaan. Daarnaast lopen we in dit bos over de Nieuwe Prinsenweg en de Oude Prinsenweg. Deze kaarsrechte wegen stammen uit de zeventiende eeuw. Stadhouder Willem III gebruikte deze ‘koningswegen’ als jachtwegen. In dit gebied zijn ook veel grafheuvels te vinden. Peter Schut heeft hier ons kennis mee laten maken op zijn cultuurhistorische wandeling. In het bos ligt verder het Solse Gat. Dit is ontstaan als een pingoruïne, een grote klomp ijs in de bodem die na het smelten een grote krater achterliet. Maar een Gelderse sage vertelt een veel leuker verhaal over het Solse Gat: ‘Lang geleden stond hier een machtig klooster. De kloosterlingen gedroegen zich overdag als brave monniken maar ontpopten zich ’s nachts als ware duivelsaanbidders. Dan werd de zwarte mis gelezen en bezochten de duivel, heksen en geesten het eens zo vrome oord. Men dronk wijn uit emmers, er werd geschranst en gedanst en gevloekt tot het krieken van de dag.  Zo leefden de Solse monniken vele jaren in zonde tot midden in de kerstnacht een hevige winterstorm over de Veluwe raasde, gevolgd door een enorme donderslag. De volgende ochtend, op Eerste Kerstdag, gingen nieuwsgierige dorpelingen op onderzoek uit. In het Speulderbos op de plek van het klooster was een ijzingwekkend diepe kuil ontstaan. De aarde had zich geopend en het hele klooster verzwolgen als straf voor het liederlijke gedrag van de kloosterlingen. Sinds die tijd horen voorbijgangers rond middernacht vreemde geluiden uit de diepte van het Solse Gat. Het zijn de klokken van het verzwolgen klooster die onregelmatig beginnen te luiden.’

We starten stipt om 10.00 uur.

Begeleider: Coby van Rooijen.

Verzamelpunt en startplaats is de parkeerplaats restaurant Boshuis Drie aan de Sprielderweg 205 in Drie. Volg de A1 richting Apeldoorn en neem afslag 17-Stroe naar N310 richting Stroe/Garderen. Sla in Garderen linksaf naar de Dorpsstraat/de N797 en vervolgens rechtsaf naar de Speulderweg. Weg vervolgen naar de Garderenseweg en sla na ruim 3 km linksaf naar de Sprielderweg. Restaurant Boshuis Drie bevindt zich op ongeveer 2 km aan de linkerkant. De parkeerplaats is daar tegenover.

NB 1. In verband met de coronamaatregelen lopen we maar met z’n zessen ( vijf deelnemers + één begeleider)  en houden we uiteraard anderhalve meter afstand van elkaar. Ben je verkouden, ga dan niet mee. Zie verder de spelregels.

NB 2. We willen iedereen de gelegenheid bieden mee te wandelen. Wees daarom terughoudend en geef je alleen voor meerdere wandelingen op als er een paar dagen van tevoren nog plaats is.

Aanmelden
Aanmelden kan uitsluitend via het formulier hieronder. Aanmelden is pas mogelijk ná de tweede korte Power Wandeling van de maand ervoor.

Geef op het aanmeldformulier in het veld ‘Opmerkingen’ aan of je mee luncht, je over een auto beschikt en in welke wijk van Amersfoort of dorp in de omgeving van Amersfoort je woont. Dit laatste om eventueel afspraken te kunnen maken om samen te rijden.

Reservelijst
Als de wandeling is volgeboekt, kun je je opgeven voor de reservelijst. Mail je naam en telefoonnummer naar cvanrooijen@gmail.com. Mocht er een plaats vrijkomen, dan krijg je bericht van de begeleider.

Afmelden
Aanmelding is niet vrijblijvend. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, meld je dan altijd af middels het e-mailadres: cvanrooijen@gmail.com. Indien het vlak voor het vertrek is, bel dan het telefoonnummer 06-28775451.


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen