Korte Wandeling: De Pyramide van Austerlitz, 6,5 kmDatum/Tijd: wo 7 september 2022, 10:30 - 14:00

Tijdens deze wandeling doen we twee monumenten aan. Uiteraard de Piramide van Austerlitz en de Koepel van Stoop. De Piramide van Austerlitz is in 1804 in slechts 27 dagen tijds gebouwd door soldaten  gelegerd in een Frans-Bataafs soldatenkamp op de hei vlakbij Zeist. De troepen hier gelegerd, zijn hier bezig met oefeningen in voorbereiding op een invasie van Engeland en staan onder leiding van de opperbevelhebber van het Franse leger in de Bataafse Republiek, generaal Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont (1774-1852). Om de verveling te verdrijven laat hij hier een piramide oprichten op een van de hoogste heuveltoppen in Utrecht naar het voorbeeld van de piramide van Gizeh die hij in 1798 had bezocht. En op de top van de piramide laat hij als bekroning een houten obelisk op plaatsen. Deze is eind 19e eeuw vervangen door een stenen exemplaar. Aanvankelijk werd de piramide de ‘Marmontberg’ genoemd maar tot zijn chagrijn werd de piramide door Lodewijk Napoleon in 1806 herdoopt in de Piramide van Austerlitz om de grote overwinning van zijn broer te gedenken. Marmont was ook de generaal die de Franse troepen in april 1814 overgaf aan de troepen van de coalitie van Groot-Brittannië, Rusland, Oostenrijk en Pruisen tot grote woede van Napoleon.

Verder bezoeken we zogezegd de Koepel van Stoop. De koepel is gebouwd in 1840 in neoclassicistische stijl door tuinarchitect J.D. Zocher jr. De opdracht was afkomstig van de Amsterdamse bankier J.B. Stoop. Hij was eigenaar van een aantal heidegronden in de omgeving van Zeist, waar hij nieuw bos had laten aanplanten. Op een hooggelegen plek, te midden van die nieuwe bossen, zou zijn gedroomde buitenplaats komen te staan. Tuinarchitect J.D. Zocher jr. kreeg de opdracht, maar kwam niet verder dan de bouw van een theekoepel. Door allerlei praktische bezwaren gingen de plannen voor een hoofdhuis niet door. Deze koepel staat er echter nog steeds en is bekend als de koepel van Stoop.

We starten op woensdag 7 september, 10.30 uur, bij de Parkeerplaats van het restaurant De Pyramide van Austerlitz, Zeisterweg 98, 3931 MG Woudenberg, waar we na afloop ook een eenvoudige lunch gebruiken.

De wandeling wordt begeleid door Coby van Rooijen, tel 06-28775451.

Aanmelden is mogelijk vanaf 10 augustus, alleen via het dan aanwezige aanmeldformulier hieronder.

Geef op het aanmeldformulier in het veld ‘Opmerkingen’ aan of je mee luncht, je over een auto beschikt en in welke wijk je woont. Dit laatste om eventueel afspraken te kunnen maken om samen te rijden. Geef daarom ook je telefoonnummer op.

Mocht deze wandeling zijn volgeboekt en wil je op de reservelijst komen, mail dan je naam en telefoonnummer door naar cvanrooijen@gmail.com . Wil je je afmelden voor deze wandeling, mail dat dan naar hetzelfde mailadres of, als het vlak voor vertrek is, bel dan naar 06-28775451.

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen