Korte Wandeling – Kasteel Renswoude en Fort Daselaar, VOL


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: di 13 oktober 2020, 10:00 - 12:00

De wandeling van vandaag brengt ons naar Renswoude, waar we onder meer het kasteel Renswoude bezoeken, de koepelkerk van Renswoude en Fort Daselaar.

Kasteelpark Renswoude ligt aan de rand van de Gelderse Vallei. Het is een fraai afwisselend park met een grote cultuurhistorische en natuurlijke rijkdom. In het kasteelpark staan oude loofbomen met een gemiddelde leeftijd van 150 jaar. Het kasteel zelf heeft een belangrijke cultuurhistorische waarde. Eind veertiende eeuw stond op deze plek al een middeleeuws slot. In 1654 liet Johan van Reede het huidige kasteel bouwen. De voorkant van het kasteel is gebouwd in de stijl van een middeleeuws kasteel, met kruisvensters en rode luiken. Ook de midden- en hoektorens vallen op. De achterkant van het kasteel vertoont alle kenmerken van het Hollands classicisme. Het kasteelpark is oorspronkelijk aangelegd in de Hollands classicistische stijl. Rond 1700 is het gewijzigd in Franse barokstijl waarbij kenmerkende elementen als rechte lanen, het Grand Canal en een sterrenbos zijn aangelegd. Tussen 1816 en 1818 is het park gemoderniseerd in de Engelse landschapsstijl, vermoedelijk door J.D. Zocher sr. Hierbij zijn veel rechtlijnige elementen omgevormd in glooiende en gebogen lijnen. De rechte buitengracht rond het kasteel is vergraven tot een grote gebogen waterpartij. Opmerkelijk is ook de duiventoren aan het eind van een zichtas ten westen van het kasteel. Duiven werden gehouden voor het vlees. Daarbij is duivenmest van hoge kwaliteit. Deze werd gebruikt om de omliggende gronden mee te bemesten. In het park bevinden zich van oudsher ook veel roekennesten. Vlak naast het park bevindt zich een opmerkelijk bouwwerk: de koepelkerk van Renswoude. De koepelkerk in Renswoude dateert uit 1639 en is een zeldzaam voorbeeld van Hollands classicistische kerkenbouw. Het is één van de eerste kerken die in Nederland gebouwd is na de Reformatie. Het is ook van de weinige koepelkerken die Noord-Nederland rijk is. Het gebouw is ontworpen door de beroemde bouwmeester Jacob van Campen. Tenslotte passeren we op onze wandeltocht ook Fort Daselaar. Fort Daselaar is een onderdeel  van de Grebbelinie en is aangelegd in 1799. De belangrijkste taak was het verdedigen van de damsluis die in de Lunterse Beek achter het fort ligt.

We starten stipt om 10.00 uur.

Verzamelpunt en startplaats is de parkeerplaats aan  de kruising N224/Veenweg bij de rotonde tegenover Kasteel Renswoude. Deze is te bereiken onder meer via de A30. Neem afslag 2. Volg N224 richting Renswoude en Scherpenzeel.

NB 1. In verband met de coronamaatregelen lopen we maar met z’n zessen (vijf deelnemers + één begeleider)  en houden we uiteraard anderhalve meter afstand van elkaar. Ben je verkouden, ga dan niet mee. Zie verder de spelregels.

NB 2. We willen iedereen de gelegenheid bieden mee te wandelen. Wees daarom terughoudend en geef je alleen voor meerdere wandelingen op als er een paar dagen van tevoren nog plaats is.

Aanmelden
Aanmelden kan uitsluitend via het formulier hieronder. Geef op het aanmeldformulier in het veld ‘Opmerkingen’ aan of je mee luncht, je over een auto beschikt en in welke wijk van Amersfoort of dorp in de omgeving van Amersfoort je woont. Dit laatste om eventueel afspraken te kunnen maken om samen te rijden.

Reservelijst
Als de wandeling is volgeboekt, kun je je opgeven voor de reservelijst. Mail je naam en telefoonnummer naar wilreijs@outlook.com. Mocht er een plaats vrijkomen, dan krijg je bericht van de begeleider.

Afmelden
Aanmelding is niet vrijblijvend. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, meld je dan altijd af middels het e-mailadres: wilreijs@outlook.com. Indien het vlak voor het vertrek is, bel dan het telefoonnummer 06-51338832.


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen