Korte Wandeling – Oldenallerpad, VOL


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: wo 2 september 2020, 10:00 - 12:00

De wandeling van vandaag voert ons naar kasteel en landgoed Oldenaller. Het gebied rond kasteel Oldenaller was in de middeleeuwen in het bezit van de familie Van Aller. In het jaar 1494 blijkt ene Reneyr van Aller eigenaar van dit huis te zijn. Rond 1655 geeft Johan van Wijnbergen, een nazaat van deze Van Aller, de opdracht om hier een nieuw huis te bouwen. Het nieuwgebouwde huis zou een ontwerp zijn van de architect Jacob van Campen. Het huis is geheel opgetrokken uit baksteen in de stijl van het  Hollands Classicisme. Het kasteel heeft vier symmetrische zijden met centraal een schoorsteenpartij met uitkijkterras. In 1848 werd Oldenaller gekocht door baron van Goltstein. Hij gaf na 1850 de opdracht aan architect Karel Georg Zocher om het huis te moderniseren en een tuinontwerp voor een Engelse tuin te realiseren. De vierkante toren, ook ontworpen door Zocher, werd toen aan het gebouw toegevoegd en verving de traditionele schoorsteenpartij. De bomen in het park rond kasteel Oldenaller zijn een broedplaats voor de blauwe reiger.

Het gebied rond Kasteel Oldenaller kan omschreven worden als een Kampenlandschap. In dit deel van de Gelderse Vallei waren grote ontginningen niet mogelijk, vanwege allerlei waterkundige aspecten. De kleine particuliere ontginningen overheersten in dit gebied. Door deze kleinschalige ontginningen ontstonden kleine percelen, met een afwisseling van grasland en akkerland. De percelen waren omgeven door heggen en houtwallen. De lagere delen waren veelal in gebruik als grasland, de midden percelen als bouwland en de hogere delen (arme zandgronden) als bos en heide werden niet ontgonnen of alleen begraasd door schapen.

We starten stipt om 10.00 uur.

Verzamelpunt en startplaats is de parkeerplaats aan de Nijkerkerstraat afslag Kasteel Oldenaller/Waterweg. Om hier te komen volg de A28 richting Zwolle en neem de afslag Nijkerk/Putten. Neem op de rotonde de 2e afslag op de Putterstraatweg/de N798 richting Putten. Volg deze weg voor ongeveer 4 km en sla linksaf richting kasteel Oldenaller. De Waterweg is meteen aan de rechterkant.

NB 1. In verband met de coronamaatregelen lopen we maar met z’n zessen ( vijf deelnemers + één begeleider)  en houden we uiteraard anderhalve meter afstand van elkaar. Ben je verkouden, ga dan niet mee. Zie verder de spelregels.

NB 2. We willen iedereen de gelegenheid bieden mee te wandelen. Wees daarom terughoudend en geef je alleen voor meerdere wandelingen op als er een paar dagen van tevoren nog plaats is.

Aanmelden
Aanmelden kan uitsluitend via het formulier hieronder.

Reservelijst
Als de wandeling is volgeboekt, kun je je opgeven voor de reservelijst. Mail je naam en telefoonnummer naar wilreijs@outlook.com. Mocht er een plaats vrijkomen, dan krijg je bericht van de begeleider.

Afmelden
Aanmelding is niet vrijblijvend. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, meld je dan altijd af middels het e-mailadres: wilreijs@outlook.com. Indien het vlak voor het vertrek is, bel dan het telefoonnummer 06-51338832.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen