Korte Wandeling : Over de Soester EngDatum/Tijd: wo 4 september 2019, 10:30 - 14:00

De Korte POWER wandeling van september voert ons over de Soester Eng. In feite is het een wandeling naar de oorsprong van Soest als een agrarisch dorp. Gemeten naar de oudste, agrarische gedeelten van Soest draagt het dorp alle kenmerken van een esdorp, een dorp langs een rand van aaneengesloten bouw- en weilanden. Het woord ‘Es’ stamt uit Drenthe; in het midden van het land spreekt men van ‘Eng’ of ‘Enk’. De betekenis is echter dezelfde: het gemeenschappelijke akkerbouwgebied bij een dorp. De Soester Eng bevindt zich op een heuvel (stuwwal) die ongeveer 150.000 jaar geleden ontstond, toen grote ijsmassa’s zich tot onze streken uitbreidden. Op sommige plaatsen bereikt de Eng een hoogte van 20 meter boven de zeespiegel. Ooit was deze Eng één uitgestrekt akkerbouwgebied, dat door de urbanisatie en bevolkingstoename van Soest in de twintigste eeuw gereduceerd is tot slechts een fractie van de oorspronkelijke Eng. Soest ontwikkelde zich aan de oostelijke flank van de hoger gelegen Eng. De boerenhoeven lagen naast elkaar gegroepeerd op de grens tussen het droge akkerland en het natte weilandgebied in de Eempolder aan de achterkant van de boerenhoeven. Daarom wordt Soest ook wel een flank-esdorp genoemd.

Het oorspronkelijk agrarisch karakter van Soest weerspiegelt zich ook in het gemeentewapen. Bovenaan bevindt zich de ploeg als symbool voor de akkerbouw en onderaan een berg hooi als symbool voor de veeteelt. Het hooi kwam uit de Eempolder en werd opgeslagen op de ‘Brink’: de ruimte aan de rand van het dorp waar het vee werd verzameld om als kudde naar de gemeenschappelijke weidegronden te gaan. De golvende dwarsbalk verwijst naar de Eem.

De lengte van de wandeling bedraagt 7 km.

Het startpunt: We verzamelen om 10.30 uur op het parkeerterrein P&R Soestdijk, Spoorstraat 3, 3761 AJ Soest. Dit is net achter het DLC Café gelegen. Komend vanuit Amersfoort via de Bunschoterstraat of Amsterdamse weg volgen we de Birkstraat, we nemen in Soest de afslag Soesterbergsestraat, die overgaat in de Kerkstraat – Torenstraat – Middelwijkstraat -de Steenhofstraat- Van Weedestraat. Linksaf de Prins Bernhardlaan dan linksaf de Spoorstraat.

We lunchen in het DLC Café, Spoorstraat 1, 3761 AJ Soest

De wandeling zal worden begeleid door Wil Reijs.

Aanmelden alleen via het aanmeldingsformulier hieronder.
Geef op het aanmeldformulier in het veld ‘Opmerkingen’ aan of je mee luncht, je over een auto beschikt en in welke wijk van Amersfoort of dorp in de omgeving van Amersfoort  je woont. Dit laatste om eventueel afspraken te kunnen maken om  samen te rijden.

Mocht deze wandeling zijn volgeboekt en wil je op de reservelijst komen, mail dan je naam en telefoonnummer naar wil.reijs@telfortglasvezel.nl.  Wil je je afmelden voor deze wandeling mail dat dan naar dit mailadres of, als het vlak voor vertrek is, bel dan naar 0651338832.

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen