Korte Wandeling Vliegbasis Soesterberg – Landgoed De Paltz, VOL


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: wo 6 maart 2019, 10:30 - 14:00

Een unicum! De korte POWER wandeling van 6 februari 2018 was de eerste wandeling in ruim vier jaar tijds, waarbij het bijna continue geregend. heeft. De elf deelnemers lieten zich echter niet uit het veld slaan. Ondanks de natte en koude regen een hartverwarmend schouwspel.  Hulde aan de lopers!

 

De wandeling in maart voert ons in en rondom het vliegveld Soesterberg. Tijdens deze wandeling zullen we ook het landgoed De Paltz  bezoeken.

De Vliegbasis Soesterberg was de eerste belangrijke militaire vliegbasis van Nederland. Omdat de Nederlandse luchtvaart hier haar ontstaan vond, werd de vliegbasis Soesterberg ook wel “De Bakermat” genoemd. In 1910 richtte de automobielfirma Verwey en Lugard uit Den Haag in de buurt van Soesterberg een heideveld in als burgervliegveld. Frits Koolhoven, de beroemde luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer, maakte op Soesterberg op de 2e Paasdag 1911 de eerste proefvlucht met zijn zelfgebouwde vliegtuig de ´Heidevogel´. Er werd zelfs in 1911 vanuit Soesterberg een drie kilometer lange trambaan aangelegd vanwege de enorme publieke belangstelling voor de evenementen die op Soesterberg plaatsvonden!. Echter deze belangstelling was van zeer korte duur. Reeds in 1912 moest het vliegveld weer zijn deuren sluiten vanwege gebrek aan belangstelling.

In de zomer van 1913 nam de Nederlandse regering vliegveld over om er een militaire vliegbasis van te maken: de Luchtvaartafdeling (LVA). De Eerste Wereldoorlog leidde tot een sterke professionalisering. Naast een vliegschool, kwam er een eigen Technische dienst voor de luchtvaart en werd er nauw samengewerkt met andere legerkorpsen zoals het Korps Luchtdoelartillerie. In 1940 namen de Duitsers de basis over en verbouwden het grondig. Naast nieuwe hangars en camouflagefaciliteiten, kwamen er nieuwe (betonnen) start- en landingsbanen. Na de Tweede Wereldoorlog verwierf de basis vooral bekendheid als de enige echte Amerikaanse vliegbasis in Nederland. De Amerikanen zouden er veertig jaar blijven: van 1954 tot 1994.  Na 1994 ging het langzaam bergafwaarts met de vliegbasis. Aanvankelijk vooral als basis voor middelzware en zware transporthelikopters.  Echter in 2003 werd besloten de militaire vliegbasis op te heffen en in 2008 viel het doek.

Tegenwoordig heeft de basis , naast het gegeven dat het Militair Luchtvaart Museum hier is gevestigd, primair een functie als natuurgebied. Het grootste deel van het terrein van de voormalige vliegbasis is nu eigendom van het Utrechts Landschap en draagt nu als naam Park Vliegbasis Soesterberg.

Tijdens de wandeling bezoeken we ook het Landgoed De Paltz. Het landgoed is genoemd naar de geboortestreek van dagloners uit de Pfalz in Duitsland die hier kwamen wonen nadat ze waren gedeserteerd uit het leger van Frederik de Grote in de achttiende eeuw. Hun huisjes stond op de plek van het huidige landhuis dat uit 1867 stamt en gebouwd is in Frans-eclectische stijl. Tevens werd er dat jaar een begin gemaakt  met de aanleg van het park naar een ontwerp van Hendrik Copijn. Het landgoed is momenteel eigendom van Herman van Veen, die er een kunstenaarscentrum heeft gevestigd.

De wandeling is 6 – 7 km.

De wandeling start om 10.30 uur vanaf de parkeerplaats tegenover het Nationaal Militaire Museum. Deze parkeerplaats kan op verschillende manieren bereikt worden al naargelang waar men woont: hetzij via de Amersfoortse Straat (N 237), afslag N413 (Van Weerden Poelmanweg) of via Soest over de N413.  We volgen dan de bewegwijzering richting het Museum.

We lunchen in restaurant ’t Hoogt, Van Weerden Poelmanweg 220, 3768 MN Soest rond 13.00 uur. Er is een parkeerplaats tegenover het restaurant.

Deze wandeling van 6 maart zal worden begeleid door Wil Reijs (wilreijs@gmail.com)

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen