Korte Wandeling – Zeven Bergjesroute, VOL


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: di 9 november 2021, 10:30 - 13:00

Voor de Korte Wandeling hebben we gekozen voor de Zeven Bergjesroute. Een wandeling die deels door het zuiden van Laren gaat, de Westerheide en de Zuiderheide. De route voert over een geaccidenteerd heideveld op de overgang naar de Eemvallei. Verder langs stuifzand en door bos. Op deze wandeling komen we ook langs de oudste woonstee van het Gooi, het Sint-Janskerkhof. Deze bevindt zich op de overgang van de Westerheide naar de Zuiderheide. De benaming van de wandeling verwijst naar de De Zeven Bergjes: een groep van 10 grafheuvels op de  Zuiderheide tussen Hilversum en Laren. Dat ze niettemin de Zeven Bergjes worden genoemd heeft te maken het het eertijds heilige getal zeven.  De heuvels zijn zo’n 4000 jaar oud en stammen uit het neolithicum en de bronstijd. In en rond de heuvels zijn onder meer urnen, een dolk, een bijl en een klokbeker gevonden.  De heuvels bij Hilversum werden gebruikt als begraafplaats en werden meerdere keren gebruikt en aangepast aan de tijd. Grafheuvels worden ook wel tumuli genoemd, naar het romeinse woord Tumulus. Verspreid over Nederland zijn er nog zo’n 1700 prehistorische grafheuvels te vinden. Maar de meesten zijn zo klein dat ze amper opvallen. In de 20ste eeuw zijn de grafheuvels bij Hilversum gerestaureerd. Op de heide zijn de heuvels eenvoudig te herkennen.

We starten op dinsdag 9 november om 10.30 uur.

Begeleider: Wil Reijs.

Verzamelpunt en startplaats is de parkeerplaats bij het Theehuis ‘t Bluk. Om hier te komen volg de A1 richting Amsterdam. Neem de afslag 9a-  Witte Bergen. Sla rechtsaf Gooiergracht.  Deze komt uit op de Heidelaan. Sla rechtsaf Bosweg. Volg deze voor ongeveer 500 meter. Aan de rechterkant aan het eind van de weg bevindt zich het parkeerterrein van Theehuis ‘t Bluk.

De lunch gebruiken we na de wandeling in Theehuis ‘t Bluk, Zuiderheide 1251 SE Laren.

We vragen aan de deelnemers naast hun naam, emailadres en telefoonnummer, in het veld ‘opmerkingen’ ook aan te geven of men al dan niet over een auto beschikt en in welke wijk van Amersfoort of naburig dorp men woont.  Op basis van deze gegevens kan dan een lijst worden gemaakt die zal worden gedeeld met de deelnemers, zodat men onderling afspraken kan maken van wie met wie meerijdt.

Mocht de wandeling zijn volgeboekt, en wil je op de reservelijst komen, mail dan je naam, telefoonnummer en email-adres naar sportief@power-amersfoort.nl of  wilreijs@outlook.com. Wil je je afmelden voor deze wandeling geef dat dan z.s.m. door via sportief@power-amersfoort.nl of wilreijs@outlook.com

Aanmelden voor de wandeling kan alleen via het aanmeldformulier, dat vanaf woensdag 13 oktober 2021 hieronder te vinden is.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen