Lange wandeling MaleweteringDatum/Tijd: vr 28 augustus 2020, 09:30 - 15:30

We wandelen dichtbij huis. Deze keer gaan we op zoek naar de Malewetering, een oeroud watertje dat nog te vinden is in Hoogland West en langs de Noordrand van Hoogland. Ooit moet het tot in Hooglanderveen hebben gelopen.

Het Hooglandse maalschap is begin 12de eeuw opgericht door zestien grondeigenaren (vaak regenten). Malen, ook wel markegenootschap genoemd, zijn grondeigenaren die zich verenigd hebben om hun rechten te behartigen. De Hooglandse malen hadden woeste gronden in gezamenlijk beheer en ontvingen hier inkomsten uit: de malenrenten.

Later werd het gebied ontgonnen, in slagen (lange stroken) gedeeld en verdeeld over de malenhoeven (boerderijen). Zo werd voorkomen dat anderen de grond in gebruik zouden nemen. De gronden werden vervolgens verpacht (vaak erfpacht).

Heel bijzonder is de Malewetering die de malen in de 13de eeuw gezamenlijk hebben gegraven voor een betere afwatering van hun gebied.

Van de malenhoeven bestaan er nog zeven: Weerhorst en Boelenhoef (in Hoogland West), Groot Wede (Van Boetzelaerlaan), Bosserdijk (Zevenhuizerstraat 56), Langenoord (Oude Kerklaan 31), Kattenbroek (Pottenbakkerlaan) en Groot Emiclaer (Laan naar Emiclaer).

De meeste maalschappen zijn in 1886 bij wet opgeheven, maar dat van Hoogland bestaat nog steeds. Het is misschien wel de oudste vereniging van Nederland!

[Bron: Amersfoortopdekaart.nl]

 

Verzamelen: vrijdag 28 augustus, 9:30 uur bij mij thuis (adres volgt). Na een kop koffie of thee vertrekken we om 10 uur.

Lengte van de wandeling: ca. 16 km

Horeca: na ca. 10 km kunnen we lunchen in Winkelcentrum Emiclaer.

Begeleiding: Jet Holleman

NB 1. In verband met de coronamaatregelen lopen we maar met z’n zessen en houden we uiteraard anderhalve meter afstand van elkaar. Ben je verkouden, ga dan niet mee. Zie verder de spelregels.

NB 2. We willen iedereen de gelegenheid bieden mee te wandelen. Wees daarom terughoudend en geef je alleen voor meerdere wandelingen op als er een paar dagen van de voren nog plaats is.

Aanmelden
Aanmelden kan uitsluitend via het formulier hieronder.

Reservelijst
Als de wandeling is volgeboekt, kun je je opgeven voor de reservelijst. Mail je naam en telefoonnummer naar langewandelingen@gmail.com. Mocht er een plaats vrijkomen, dan krijg je bericht.

Afmelden
Kun je onverhoopt niet mee? Meld je dan zo spoedig mogelijk af via langewandelingen@gmail.com. Dan kan er misschien iemand anders mee.


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen