Leven en werk van dichter Hendrik Marsman – lezing in Zeist


Datum/Tijd: do 30 januari 2020, 15:00 - 17:00

Denkend aan Holland zie ik…

Misschien wel het bekendste en meest geparodieerde gedicht in de Nederlandse literatuur.

Het is van Hendrik Marsman, geboren in 1898 in de Dorpsstraat 48 in Zeist. Op 21 juni 1940 kwam hij tragisch om het leven toen zijn schip, waarop hij probeerde naar Engeland te vluchten, onderging in de Atlantische Oceaan.

In de lezing, die Wim Kozijn op uitnodiging van de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) en van Literair Zeist gaat houden op donderdagmiddag 30 januari (Gedichtendag Nederland en Vlaanderen) in de bibliotheek Zeist, worden de verschillende aspecten van het werk van Marsman belicht. Van zijn vroege werk tot aan zijn magnum opus “Tempel en Kruis”.

We schetsen Marsman tegen de achtergrond van de zoekende jonge generatie kunstenaars na het echec van de Eerste Wereldoorlog. We lezen zijn poëzie uit de verschillende perioden van zijn werk en plaatsen hem in de context van de Nederlandse literatuur.

Door het gebruik van de beamer kan iedereen de gedichten meelezen en illustreren we met foto’s zijn levensloop. Wim Kozijn is oud-leraar Nederlands. Was 9 jaar wethouder van Driebergen en 20 jaar burgemeester, voornamelijk in ’s-Graveland. Hij is voorzitter van de seniorenvereniging Senver in Hilversum. 

Datum, locatie en tijd: donderdag 30 januari 2020, Bibliotheek Idea Zeist, Markt 1, Zeist, 15.00-17.00 uur.
Kosten: € 5,00 en € 3,50 voor leden van Bibliotheek/Idea Zeist en ASZ-leden.

Kaartverkoop: Kaarten zijn online te koop via www.ideacultuur.nl en bij de balie van Bibliotheek Idea, Zeist.

Het centrum van Zeist is verrassend goed te bereiken per bus vanuit Amersfoort: halfuurdienst bus 56 gaat rechtstreeks van station Amersfoort naar busstation Zeist en rijdt door naar bushalte Markt Zeist. Terug kan men beter naar het busstation Zeist lopen: 10 minuten. Power deelnemers, die de Hendrik Marsman lezing willen bijwonen en met de bus vanaf Station Amersoort Centraal naar Zeist willen reizen, kunnen het best zelf even 9292 raadplegen voor de actuele vertrektijden.

 


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen