Lezing Herman Pleij over “Oefeningen in genot”


Datum/Tijd: di 18 februari 2020, 20:00 - 22:00

Locatie: KAdECafé, Eemplein 75, Amersfoort

Dinsdag 18 februari organiseert De Algemene Boekhandel een lezing met Herman Pleij.

Herman Pleij is hoogleraar historische Nederlandse letterkunde. Zijn specialiteit is de Middeleeuwen. Hij schreef een boek over de seksualiteit van toen, getiteld: “Oefeningen in genot – Liefde en lust in de late Middeleeuwen”.
Misschien zag U hem wel op de tafel staan bij Matthijs van Nieuwkerk, in “De Wereld Draait Door” op 20 januari dit jaar enthousiast een gedicht voordragend uit zijn boek!

Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Genot was uit den boze. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak? En vormde het sensuele Hooglied niet de handleiding daarvoor? Aards genieten mocht van de Bijbel. In de late Middeleeuwen was de literatuur het aangewezen proefstation voor rechtvaardigingen daarvan.Daarop volgde een repressie in de zestiende eeuw. De katholieke kerk verbood uitbeeldingen van Maria’s blote borst, de kerk dwong genot weer in het gelid van de voortplanting. Verlopen alle seksuele revoluties dan op dezelfde manier?

 

Locatie: KAdECafé, Eemplein 75, Amersfoort 
Aanvang: 20.00 uur

Entree: € 10,00

Reserveren: info@algemeneboekhandel.nl

 


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen