Lezing “Historische atlas van Amersfoort”


Datum/Tijd: wo 15 januari 2020, 19:30 - 22:00

Uitgeverij Van Tilt zet al een aantal jaren de prachtreeks van historische atlassen van Nederlandse steden voort, waarmee Sun Nijmegen indertijd begonnen is en – nu eindelijk – is Amersfoort aan de beurt.

Na – behalve de vier grote steden-plaatsen als Delft (!), Maastricht, Nijmegen, Dordrecht, Alkmaar, Deventer, Haarlem en zelfs Zutphen…..

Donderdag 28 november verschijnt de Historisch atlas van Amersfoort, Middelpunt van Nederland. Aan de hand van oude en nieuwe kaarten, tekeningen, prenten, schilderijen en (lucht)foto’s vertelt de historische atlas de geschiedenis van Amersfoort en haar omgeving in 35 hoofdstukken.

Graag biedt de Algemene Boekhandel aan de Leusderweg ook Power deelnemers de mogelijkheid om een exemplaar van de Historische atlas van Amersfoort bij hen te reserveren voor een intekenprijs van € 24,50. Deze introductieprijs geldt slechts drie maanden, daarna zal de atlas € 29,50 kosten.

En woensdag 15 januari organiseren ze een lezing met Jaap Evert Abrahamse, de auteur van deze atlas.

Amersfoort is genoemd naar een voorde in de Eem. Op dat knooppunt van weg en water stichtte de bisschop van Utrecht in de twaalfde eeuw een hof dat zich ontwikkelde tot handelsplaats. In 1259 kreeg de plaats stadsrechten en rond 1300 verrees de eerste stadsmuur.

Tachtig jaar later begon men aan een tweede stadsmuur en werd Amersfoort meer dan drie keer zo groot. Door het Mirakel van Amersfoort werd de stad in de vijftiende eeuw de belangrijkste bedevaartsplaats in de noordelijke Nederlanden. Van het geld dat hiermee verdiend werd bouwde men de Onze Lieve Vrouwetoren. Daarna stagneerde de groei van de stad lange tijd. Grote gebieden binnen de stadsmuur bleven onbebouwd. In de stad lagen tuinen, boomgaarden en boerderijen.

Pas rond 1900 begon de stad opnieuw te groeien. Amersfoort werd aangewezen als het geografisch middelpunt van Nederland en kreeg een centrale plek in het spoorwegstelsel. Langs het spoor en de Eem kwamen fabrieken, tegen de Amersfoortse Berg verscheen een villawijk. Ten zuidwesten van de stad kwamen grote kazernes, kloosters en inrichtingen.

Na de Tweede Wereldoorlog verrezen grote modernistische wijken aan de noord- en oostkant. In 1980 werd Amersfoort ‘groeistad’. Dat leidde tot de bouw van Kattenbroek, dat internationaal de aandacht trok. Ondertussen verrees in het stationsgebied een grootschalig kantorenpark.
De middeleeuwse binnenstad heeft al deze ontwikkelingen doorstaan en is nog altijd het centrum van de regio.

Woensdag 15 januari is er dus de lezing, die gegeven wordt door de auteur van de Historische atlas van Amersfoort, Jaap Evert Abrahamse.
U bent van harte welkom en kunt nu al reserveren voor deze lezing.

Locatie: KAdECafé, Eemplein 75, Amersfoort
Aanvang: 20.00 uur, deur open vanaf 19.30 uur
Entree: € 10,00 per persoon
Reserveren: info@algemeneboekhandel.nl

 


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen