Lezing “Moderne Nederlandse architectuur: Van Berlage tot van Berkel”, VOL, UITGESTELD


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: do 19 maart 2020, 14:00 - 16:00

H.P. Berlage

Ben van Berkel

Erasmusbrug – Rotterdam

De Beurs van Berlage

Boekhuis, Zonnehof-Oost 12, Amersfoort

Powerdeelnemer Jacques Koekkoek was klinisch psycholoog- psychotherapeut en is geïnteresseerd in kunst en architectuur, waarover hij met een zekere regelmaat lezingen verzorgt. Hij volgde diverse kunstcursussen en richtte in 2010 een kunstkring op. Hij is ook verbonden aan het Mondriaanhuis.

Zijn lezing gaat over toonaangevende Nederlandse architecten en hun bouwkunst o.a. de Amsterdamse school, de Delftse en Bossche school, wederopbouw, postmodernisme en  architecten zoals Granpré Moliere, Kropholler, Rem Koolhaas, Sjoerd Soeters, enz.

In de 20e eeuw heeft de architectuur in Nederland een zeer belangrijke rol gespeeld in de internationale ontwikkelingen. Als vader van de moderne Nederlandse architectuur wordt doorgaans H.P. Berlage gezien, die met zijn ‘Beurs van Berlage’ een nieuwe monumentale bouwkunst realiseerde. De beurs van Berlage is een voorbeeld geweest voor de Amsterdamse School en de moderne architectuur. Vaak zien we dat bepaalde stromingen weer gevolgd worden door een tegenbeweging, die dan op haar beurt weer een tegenreactie oproept.

Zo ontstond als reactie op de Amsterdamse school de Delftse School, rondom de Delftse hoogleraar Granpré Moliere. Eveneens een traditionalistische stroming in de Nederlandse architectuur wordt gevormd door de Bossche School (van der Laan). Door de geïsoleerde positie van Nederland in WO I kon in Nederland de vernieuwende kunst- en architectuurstroming De Stijl ontstaan. Tijdens en na W.O. I bereikte het Nieuwe Bouwen haar hoogtepunt met architecten als Oud, Dudok, Berlage en Brinkman en van der Vlugt. Een architect die zich afzette tegen het functionalisme is de internationaal doorgebroken architect Aldo van Eyck, vertegenwoordiger van het structuralisme. Als reactie op het structuralisme ontstond het neorealisme met architecten als Cees Dam en Carl Weeber.
Na 1988 kwam in Nederland de Superdutch generatie met spectaculaire gebouwen, die in binnen- en buitenland opzien baarden. Ben van Berkel wordt met zijn bureau UN ook wel gerekend tot de Superdutch generatie.

Tot zover een (zeer onvolledige) greep uit de veelzijdige bouwhistorie in Nederland van de vorige eeuw. Tot slot van de presentatie zal een poging gedaan worden om de huidige stand van de Nederlandse architectuur te belichten.

Datum en tijd    : donderdag 19 maart 2020, 14.00 uur
Plaats                   : Het Boekhuis, Zonnehof_Oost 12, Amersfoort
Kosten                 : €7,00 inclusief koffie/thee

Organisatie         : Barbara Bastiaanssen, Barbara.bastiaanssen@outlook.com

Als de lezing is volgeboekt en je wilt op de reservelijst, mail dan naar Barbara.bastiaanssen@outlook.com. Afmeldingen ook graag naar dit mailadres!

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen