Lopen langs de Linie – Een introductie op een thema: twee lezingen


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: di 22 november 2022, 14:00 - 17:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lopen langs de Linie 

Culturele zwerftochten langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Twee Lezingen

Datum/aanvangstijd: Dinsdag, 22 november 2022, 14:00 – 17:00 uur
Locatie: Het Boekhuis, Zonnehof 12, 3811 ND Amersfoort
Kosten: € 6,00 p.p. (incl. koffie en thee)

Als introductie op het thema zullen er op dinsdag 22 november een tweetal lezingen worden gegeven.

Lopen langs de Linie’, lezing door Wil Reijs:
In deze eerste lezing wordt allereerst ingegaan op het strategisch concept achter de verdedigingslinie en op de vraag hoe de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) is ingebed in de historische traditie van verdedigingslinies in de Nederlanden van de Nieuwe Tijd. Verder wordt er stil gestaan bij de ontwikkelingen in de fort- en vestingbouw door de eeuwen heen en de sporen die we hiervan terugvinden binnen de NHW: het Gebastioneerd Vestingstelsel en het Polygonaal stelsel. We staan daarbij ook stil bij de razendsnelle ontwikkeling van de artillerie in het laatste kwart van de 19e eeuw en de geweldige impact die dit heeft gehad op de vestingen en forten van de NHW (en de Stelling van Amsterdam). Tot slot wordt de NHW zelf besproken: de verschillende aspecten daarvan, de interactie tussen de NHW, de Kringenwet van 1853 en het Groene Hart én het idee achter de Vesting Holland.

‘De Nieuwe Hollandsche Waterlinie’, lezing door Bertie Schonk:
In deze tweede lezing zal worden ingezoomd op de relatie tussen de vorming van land en de ontwikkeling van de NHW met name ten oosten van de stad Utrecht. Daarbij wordt een relatie gelegd tussen waterhuishouding in Nederland en de manier waarop de mensen zijn omgegaan in het verleden met het water en hoe ze het als militair wapen door middel van inundatie hebben aangewend. Alhoewel de NHW zijn militaire functie heden ten dage heeft verloren speelt ze nog een belangrijke rol in de inrichting van onze leefomgeving. Niet alleen voor recreatie en natuur. Daarbij beraden onder meer de waterschappen zich op de inzet van elementen van de Waterlinie om ons land beter weerbaar te maken tegen klimaatverandering.

Voor deze lezing waren 30 plaatsen beschikbaar. Omdat we echter werken met een semi-gesloten systeem van deelname, hebben diegenen die zich in eerder stadium hadden ingeschreven op het programma en daarvoor een entreegeld betaald , voorrang bij de aanmelding voor de lezing. Deze fase is inmiddels afgerond.  Voor de resterende zeven plaatsen is het mogelijk voor alle Power-deelnemers om zich vanaf 13 oktober tot 16 november aan te melden voor  deze twee lezingen door middel van het aanmeldingsformulier hieronder.

Een korte vooruitzicht op de overige onderdelen van het programma. Er staan vijf culturele zwerftochten op het programma die allemaal een deel van de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zullen belichten:
o Medio Maart 2023: bezoek Fort Vechten en het Waterlinie museum.
o Medio-eind Mei 2023: bezoek Fort Asperen met waaiersluis en Diefdijk.
o Medio-eind September 2023: bezoek Naarden Vesting met Vestingmuseum.
o Medio-eind November 2023: bezoek Fort Blauwkapel met eventuele wandeling door Noorderpark naar Fort Ruigrok.
o Medio Maart 2024: bezoek Muiderslot en Vesting Muiden.

Precieze locatie en tijd en verdere details van de verschillende culturele zwerftochten zullen te zijner tijd worden bekendgemaakt.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen