Lopen met de Romeinen – 15 november 2018, VOL


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: do 15 november 2018, 09:00 - 17:00

ALEA IACTA EST!  – De teerling is geworpen! We gaan van start!

Omdat de inschrijvingen voor Lopen met de Romeinen overweldigend zijn geweest en onze stoutste verwachtingen hebben overtroffen, hebben wij als organisatoren besloten met twee groepen op stap te gaan in plaats van slechts met een groep. Het aantal personen op de reservelijst is nu namelijk bijna even groot als het maximum aantal deelnemers dat oorspronkelijk beoogd was. Dit betekent dus dat iedereen die zich heeft ingeschreven mee kan op een of meer van deze zwerftochten. De inschrijving is nu definitief gesloten.

Alleen op de laatste zwerftocht bij Xanten zullen we met één groep gaan omdat de dagen van het Römerfest gealloceerd zijn. Deze zwerftocht wordt een meerdaagse activiteit, waarvan op één dag een wandeling zal worden gehouden en de andere twee dagen een bezoek zal worden gebracht aan het Archeologisch Park Xanten en het Römerfest. Over de grootte van deze groep hebben we nog geen besluit genomen. Deels hangt dit af van de belangstelling hiervoor en deels hangt dit samen met de mogelijkheden van het programma. Wordt vervolgd.

De eerste culturele zwerftochten zullen plaatsvinden op donderdag 15 november en vrijdag 30 november 2018. Een van de hoogtepunten zal een bezoek zijn aan het spiksplinternieuwe archeologische museum DOMunder, waar helaas de museumjaarkaart nog niet gebruikt kan worden. Onder leiding van een archeoloog gaan we letterlijk onder het Domplein tweeduizend jaar terug in de tijd en op zoek naar de sporen van het castellum de Romeinse heerbaan, de ligging van de Oude Rijn, etc.  Aan de toegang en rondleiding van 1,5 -2 uur is wel een prijskaartje verbonden van € 18 per persoon. Na het DOMunder wordt er nog een bezoek gebracht aan de Romeinententoonstelling in het Waterliniemuseum en Fort Vectio in Bunnik.(Vergeet dus niet je Museumkaart mee te nemen!). Nadat we DOMunder hebben bezocht en voordat we op de bus stappen richting Bunnik, lunchen we in eetcafé De Rechtbank in Utrecht.

De 31 mensen die zich hebben aangemeld voor Lopen met de Romeinen hebben een mail ontvangen met een spreadsheet waarop men zich definitief kan inschrijven voor de eerste zwerftocht, waarbij men de keuze aangeeft voor donderdag 15 november of vrijdag 30 november. Er geldt een maximum van 15 deelnemers per groep excl. de begeleiders Bertie Schonk en Wil Reijs. Mocht een dag overtekend worden dan worden de inschrijvers doorverwezen naar de dag waarop nog wel mogelijkheden zijn. De inschrijving is echter pas definitief nadat het bedrag van € 18 p. p. voor de exclusieve rondleiding bij DOMunder is overgemaakt naar de penningmeester van POWER-Amersfoort, NL68 TRIO 02567897 81 onder vermelding van ‘Lopen met de Romeinen – DOMunder’.

In de mail aan de 31 deelnemers zijn ook de telefoonnummers en e-mailadressen van de deelnemers aan Lopen met de Romeinen opgenomen. Bovendien ontvangen alle deelnemers het Compendium Lopen met de Romeinen. Dit is een naslagwerk specifiek geschreven voor deze culturele zwerftochten en het gaat in op de volgende aspecten: de structuur en opzet van de Limes, de geschiedenis van de Romeinen in Nederland en de geschiedenis van het Romeinse Rijk, van het ontstaan daarvan  tot de ondergang van het West-Romeinse Rijk in de vijfde eeuw n.Chr.

Het vervolg van het programma na november 2018 ziet er als volgt uit:

  • 24 en 31 Januari 2019: Zwerven Utrecht Leidse Rijn. De nadruk ligt hier op het museum Castellum Hoge Woerd in De Meern met Romeinse aak (rondleiding) en we gaan op zoek naar Romeinse sporen in het landschap (± 9 km).
  • Maart 2019: Zwerven bij Alphen a.d. Rijn, Zwabberdam en Bodegraven. Tweedaagse. Bezoek aan Archeon (1ste dag) en zwerftocht Zwabberdam- Bodegraven (± 10 km- 2de dag).
  • September 2019: Zwerven rond Woerden (14 km) en indien mogelijk varen met het Romeinse schip.
  • November 2019: Zwerven rond Leiden (± 13 km) met bezoek aan de Burcht en het Rijksmuseum van Oudheden.
  • Maart 2020: Zwerftocht bij Nijmegen, Heilige Landstichting en Berg en Dal (± 13 km) met bezoek aan het Valkhofmuseum en Museum Heilige Landstichting.
  • Juni 2020: Xanten. Driedaagse zwerftocht met tweedaags bezoek aan het Archeologisch Park Xanten (APX) en hetRömerfest aldaar op 27-28 juni 2020. Naast het bezoek aan het APX zelf met het beroemde badhuis en bezoek aan hetRömerfest, willen we ook op een van de dagen een wandeling houden in de nabijheid van Xanten (Alter Rhein und die Hees). Deze wandeling zal voeren naar onder meer de locatie van het Castra Vetera en het oude Romeinse Amfitheater.

​De deelnemers zullen voor elke zwerftocht per mail op de hoogte worden gehouden.

Met vriendelijke groet, de organisatoren Bertie Schonk en Wil Reijs
Contact: Wil Reijs, tel.: 033-4566568, mobiel: 06-51338832, email: wil.reijs@telfortglasvezel.nl;  wilreijs@gmail.com.


AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen