Lopen met de Romeinen – 6e Culturele Zwerftocht: Xanten (POWER), VOL


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: di 5 april 2022, Hele dag

  

 

 

 

 

 

 

 

Het is weer zover! De 6e Culturele Zwerftocht – Lopen met de Romeinen. Uitgesteld in maart 2020 in verband met corona maar nu in de herkansing. Dit is een driedaagse reis, van dinsdag 5 t/m donderdag 7 april 2022.

Xanten is de laatste Culturele Zwerftocht maar heeft alles in zich om het hoogtepunt te worden van de zwerftochten ‘Lopen met de Romeinen’. Colonia Ulpia Traiana, de Romeinse stad nabij Xanten genoemd naar keizer Trajanus, had rond het jaar 100 de status van Colonia verworden. Hiermee behoorde zij tot de circa 150 steden in het Romeinse Rijk die dit hoogste stadsrecht bezaten en die als “navolgingen van Rome” golden. Met een oppervlakte van 73 hectare en ongeveer 10.000 inwoners  was Colonia Ulpia Traiana na Colonia Claudia Ara Agrippinensium (Keulen) en Augusta Treverorum (Trier) de op twee na grootste Romeinse stad ten noorden van de Alpen en een van de belangrijkste steden van de provincie Germania Inferior.

Het Archeologisch Park Xanten (APX) met het Romeins Museum en de Thermen, gevestigd op de contouren van Colonia Ulpia Traiana, is natuurlijk de hoofdattractie van onze zwerftocht, maar de eerste dag besteden we ook aandacht aan het middeleeuwse Xanten. Dit lijkt vreemd, maar in tweede instantie volkomen begrijpelijk omdat er een directe relatie bestaat tussen Colonia Ulpia Traiana en het huidige Xanten, dat overigens letterlijk op steenworp afstand ligt van de Romeinse stad. En dat komt door de heilige Victor (van Xanten).

Dit vraagt om enige uitleg. Volgens de overlevering is op de Romeinse begraafplaats de Heilige Victor begraven, een officier in het Thebaanse legioen die in de 3e eeuw de marteldood is gestorven. Hij is begraven op de Romeinse begraafplaats naast Colonia Ulpia Traiana. Dit graf is vanaf de vierde eeuw een bedevaartsoord geworden en op het graf is uiteindelijk de Dom van Xanten verrezen. Rond dit bedevaartsoord c.q. de Dom is het huidige Xanten ontstaan. Xanten ontleent dan ook zijn naam aan dit bedevaartsoord; het is een verbastering van het Latijnse ‘Ad Sanctos’. Tot slot is het vermeldenswaard dat de held Siegfried uit de Nibelungen sage afkomstig was uit Xanten. Op de derde dag bezoeken we tijdens een wandeling nog de Fürstenberg waar het legerkamp Castra Vetra heeft gelegen met haar twee legioenen. We passeren tevens het amfitheater van Birten.

Het pakket is op dezelfde wijze opgebouwd als de vorige keer:

 • Rondleiding van één uur door de Dom van Xanten met de wereldberoemde retabels. Met Nederlandstalige gids.
 • 3-gangen menu in het restaurant van Hotel Van Bebber.
 • Trefpunt Ziegelhof  voor een slok ‘Xantener Likör’ en daarna de avondwandeling met de Nachtwacht, duur 1,5 uur.  De rondleiding is in het Nederlands.
 • Groepsentree Romeins Museum en Archeologisch Park Xanten.
 • Rondleiding van een uur door de Romeinse Thermen met Nederlandstalige gids.

De prijs van dit pakket is € 54,50  per persoon

Tijdens de reis naar Xanten verblijven we in Hotel Van Bebber. De gegevens van Hotel Van Bebber zijn als volgt:

Hotel Van Bebber is recentelijk gerenoveerd en is een mooi 4 sterren hotel dat op een bijzondere wijze is ingericht. Ook de kamers zien er schitterend uit. Het is het oudste hotel van Xanten en kent een 280-jarige oude geschiedenis. Menige beroemdheid is jullie voorgegaan: Frederik de Grote, Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, Angela Merkel, Rudi Carrell, etc.  De prijzen van de kamers voor twee nachten inclusief ontbijt en inclusief belasting is als volgt: €285,20 voor een tweepersoonskamer en €201,60 voor een eenpersoons kamer. Ofschoon ik een lijst met deelnemers met de kamervoorkeur (tweepersoons/eenpersoons) naar het hotel zal sturen, dienen jullie zelf bij het hotel de definitieve reservering te plaatsen.  Wanneer je deelneemt aan deze 6e Culturele Zwerftocht – Lopen met de Romeinen, moeten jullie dat doen vóór medio december van dit jaar.

Hotel van Bebber beschikt over een eigen parkeerterrein. Mocht dat onverhoopt vol zijn dan kan er altijd geparkeerd worden op de verschillende parkeermogelijkheden rond Xanten. Het beste is dan te parkeren op het parkeerterrein van Archeologisch Park Xanten (APX). Dit is niet ver van het hotel (550 meter).

Aanmelding voor deze reis vindt plaats door middel van het aanmeldformulier hieronder. Door het pakket te boeken, verbind je je aan deelname aan deze reis. In verband met de beperkte accommodatie mogelijkheden in Xanten, willen we er nogmaals op wijzen dat het van belang is je hotelreservering dit jaar nog te plaatsen. Liefst vóór 15 december a.s.  De termijn voor aanmelding voor deze reis sluit op donderdag 9 december 2021 om 9.00 uur.

Gelieve aan te geven in het opmerkingenveld  of je over een eigen auto beschikt of met iemand wilt meereizen. In dat geval is het van belang ook je postcode te vermelden, zodat er gemakkelijk onderlinge afstemming kan plaatsvinden.
Ook graag aangeven of je een tweepersoons kamer wilt (met namen) of een eenpersoons kamer.
Dit is voor mijn administratie.

Dit was een reis die oorspronkelijk gepland stond voor eind maart 2020, maar door corona toentertijd is gecanceld. Daarom heeft er een voorintekening plaatsgevonden voor diegenen die zich toen hadden ingeschreven. Deze voorintekening is nu verlopen en nu kunnen alle Power-Amersfoort deelnemers zich aanmelden. Van de 20 plaatsen, zijn er echter nog maar 5 (vijf) plaatsen beschikbaar! Dus wees er snel bij!

Programma

Dinsdag 5 april 2022: Heenreis naar Xanten met bezoek middeleeuws Xanten.

 • 10:15                  Vertrek per auto’s naar Xanten.
 • 12:00                  Aankomst Xanten en inchecken in hotel.
 • 12:30                  Kleine lunch. Zelf te betalen.
 • 13:30                  Wandeling naar de Dom.
 • 14:00                  Rondleiding in de Sint Victor Dom van Xanten (±1 uur) met Nederlandstalige gids.
 • 15:15                  Kopje thee/koffie op terras of optioneel bezoek Siegfried Museum (tot 17:00). Op eigen kosten.
 • 19:00                  3-gangen Menu in het restaurant van Hotel Van Bebber, waar we ook logeren.
 • 21:00                  Trefpunt Ziegelhof  voor een slok ‘Xantener Likör’ en daarna de avondwandeling met de Nachtwacht, duur 1,5 uur.  De rondleiding is in het Nederlands.

Woensdag 6 april 2022: Bezoek Römer Archäologischer Park (AXP) en Römermuseum

 • 8:00 (vanaf)      Ontbijt.
 • 9:30                    Wandeling naar AXP en Römermuseum.
 • 10:00                  Aankomst AXP.
 • 10:00-11:30      Bezoek Römermuseum op eigen tempo.
 • 11:30-12:30      Rondleiding Romeins Museum met Nederlandstalige gids.
 • 12:30-13:30      Lunch in Romeinse Herberg (zelf betalen).
 • 14:30- 16:30     Bezoek Haventempel, Amfitheater met tentoonstelling Gladiatoren. Andere tentoonstellingen over Romeinse bouwwijze verkeer en techniek. Bezoek Werkplaatsen en Romeinse huizen Wellicht is in 2022 ook het Romeins maritiem museum dan open.
 • 16:30                  Wandeling naar Markt voor drankje.
 • 19:00                  Diner (indien gezamenlijk wordt voorstel gedaan voor locatie). Ons gedachte gaat uit naar restaurant  Petersilchen schuin tegenover Hotel Van Bebber. Het is een vegetarisch restaurant met bijzondere gerechten.

Donderdag 7 april 2022: Wandeling Fürsterberg en terugreis

 • 8:00 (vanaf)      Ontbijt.
 • 9:30                    Inpakken en uitchecken.
 • 10:00                  Start wandeling. Tijdens de wandeling komen we onder meer langs de locatie van de Castra Vetra waar de legioenen gelegerd waren en het amfitheater van Birten. De afstand van de wandeling is ca. 12 km en de totale hoogtestijging is 168 meter.
 • 14:00                  Terug in Xanten voor kleine lunch.
 • 15:00                  Vertrek per auto’s naar huis.
 • 17:00                  Weer thuis.

De tijden zijn uiteraard bij benadering.

De afstand naar Xanten is goed te doen. Vanuit Amersfoort is het 125-130 km.  Duur van de reis ongeveer anderhalf uur tot een uur en drie kwartier met de auto. We reizen met eigen vervoer. Je kunt uiteraard ook met het openbaar vervoer reizen, echter reken dan op minstens 4 uur reizen. Beter is het onderling afspraken te maken inzake het meereizen.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen