Lopen met de Romeinen – 6e Zwerftocht: Xanten, VOL, AFGELAST


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: di 24 maart 2020, Hele dag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn alweer bij de zesde culturele zwerftocht van Lopen met de Romeinen beland en tevens daarmee bij de laatste. En Xanten heeft alles in zich om het hoogtepunt te worden van de zwerftochten ‘Lopen met de Romeinen’. Colonia Ulpia Traiana, de Romeinse stad nabij Xanten genoemd naar keizer Trajanus, had rond het jaar 100 de status van Colonia verworden. Hiermee behoorde zij tot de circa 150 steden in het Romeinse Rijk die dit hoogste stadsrecht bezaten en die als “navolgingen van Rome” golden. Met een oppervlakte van 73 hectare en ongeveer 10.000 inwoners  was Colonia Ulpia Traiana na Colonia Claudia Ara Agrippinensium (Keulen) en Augusta Treverorum (Trier) de op twee na grootste Romeinse stad ten noorden van de Alpen en een van de belangrijkste steden van de provincie Germania Inferior.

Het Archeologisch Park Xanten (APX) met het Romeins Museum en de Thermen, gevestigd op de contouren van Colonia Ulpia Traiana, is natuurlijk de hoofdattractie van onze zwerftocht, maar de eerste dag besteden we ook aandacht aan het middeleeuwse Xanten. Dit lijkt vreemd, maar in tweede instantie volkomen begrijpelijk omdat er een directe relatie bestaat tussen Colonia Ulpia Traiana en het huidige Xanten, dat overigens letterlijk op steenworp afstand ligt van de Romeinse stad. En dat komt door de heilige Victor (van Xanten).

Dit vraagt om enige uitleg.Volgens de overlevering is op de Romeinse begraafplaats de Heilige Victor begraven, een officier in het Thebaanse legioen die in de 3e eeuw de marteldood is gestorven. Hij is begraven op de Romeinse begraafplaats naast Colonia Ulpia Traiana. Dit graf is vanaf de vierde eeuw een bedevaartsoord geworden en op het graf is uiteindelijk de Dom van Xanten verrezen. Rond dit bedevaartsoord c.q. de Dom is het huidige Xanten ontstaan. Xanten ontleent dan ook zijn naam aan dit bedevaartsoord; het is een verbastering van het Latijnse ‘Ad Sanctos’. Tot slot is het vermeldenswaard dat de held Siegfried uit de Nibelungen sage afkomstig was uit Xanten. Op de derde dag bezoeken we tijdens een wandeling nog de Fürstenberg waar het legerkamp Castra Vetra heeft gelegen met haar twee legioenen. We passeren tevens het amfitheater van Birten.

Onze zwerftocht naar Xanten is een meerdaags gebeuren dat we gepland hebben eind maart – begin april 2020; en wel van dinsdag 24 tot en met 26 maart (week 13) en van dinsdag 31 maart tot en met donderdag 2 april (week 14) 2020.

Per groep is het minimum aantal deelnemers tien deelnemers plus begeleider en het maximum aantal deelnemers is vijftien deelnemers plus begeleider.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • eerste dag: een rondleiding in de Dom van Xanten met haar kunstschatten, tijd zelf te besteden, gezamenlijke avondmaaltijd (maakt deel uit van het programma) en een avondwandeling onder leiding van een nachtwacht door historisch Xanten.
  • tweede dag: deze staat in het teken van het bezoek aan het APX en het Romeins Museum inclusief een rondleiding door de Romeinse thermen.
  • derde dag: een wandeling gepland naar de Fürstenberg waar het oude Castra Vetra heeft gelegen en naar het amfitheater van Birten. Dit is een mooie, historisch interessante wandeling van 12 km.

Na het einde van de wandeling keren we terug naar de parkeerplaats in Xanten waar onze auto’s staan  en keren we ieder op eigen gelegenheid terug naar Nederland.

Tezamen met het Toeristenbureau Xanten hebben we een pakket samengesteld. Dit pakket bestaat uit de volgende onderdelen ±:

  • Een rondleiding van één uur door de Dom van Xanten met haar kunstschatten
  • Een welkomstdrankje (Xantener Likör, en 3-gangen-menu in een restaurant in Xanten (drankjes voor eigen rekening)
  • Bij de aanvang van de Nachtwächtterschmaus een rondgang van anderhalf uur onder leiding van de nachtwacht door historisch Xanten
  • (Groeps) Entree voor toegang tot het Archeologisch Park Xanten (APX) en het Römer Museum
  • Een rondleiding van één uur door de Romeinse Thermen
  • Waar mogelijk zijn de rondleidingen met Nederlandssprekende gidsen, anders is de voertaal Duits.

Door deelname aan de zwerftocht naar Xanten tekent men in op het basispakket en dient men het bedrag van € 53,50 per persoon voor dit pakket gelijktijdig met de aanmelding via de website via iDeal te betalen. Aanmelden kan alleen via de website. Aanmelding is mogelijk vanaf 20 november om 9.00 uur.

Omdat op basis van het aantal deelnemers een totaalfactuur van het Toeristenbureau Xanten naar de penningmeester van Power-Amersfoort wordt gestuurd en gelet op de beperkte hotelcapaciteit in Xanten, is de duur van de aanmelding beperkt. De aanmelding sluit op 15 december 2019!!

Wat betreft de overnachting inclusief ontbijt: hiervoor hebben we een optie genomen op een aantal (twee- en eenpersoons kamers) bij een hotel van onze keuze in het centrum van Xanten. Echter de deelnemers aan de zwerftocht naar Xanten dienen zelf hun kamer te boeken! Voor het hotel hebben we contact gelegd met Hotel Neumaier, een relatief klein maar comfortabel hotel in het centrum van Xanten. Adres: Orkstraße 19-21, 46509, Xanten. Tel: + 49 (0) 28 01 . 71 57 0/ Fax + 49 (0) 28 01 . 71 57 36. E- Mail: info@neumaier.biz;/ Info: www.hotel-neumaier.de. De prijzen van de kamers inclusief ontbijt zijn € 109 per nacht voor een tweepersoonskamer en € 75 per nacht voor een éénpersoonskamer. 

De hotelcapaciteit, niet alleen bij Hotel Neumaier maar in heel Xanten, is beperkt. We raden daarom ook dringend aan zo snel mogelijk een kamer te boeken. Liefst vóór de feestdagen om teleurstellingen te voorkomen!

De afstand naar Xanten is goed te doen. Vanuit Amersfoort is het 125-130 km.  Echter reizen met het openbaar vervoer is niet echt een optie. Afhankelijk van het tijdstip van de dag neemt de reis dan ongeveer 3 tot 4,5 uur in beslag voor een enkele reis met 3-4 keer overstappen. De kosten voor een enkele reis variëren  tussen de € 29,50 tot € 45,00 per persoon afhankelijk van het tijdstip van de dag. Vervoer per auto neemt slecht anderhalf uur in beslag en zekere met meerdere personen per auto bedragen de kosten slechts een fractie van de kosten met openbaar vervoer.

Daarom vragen wij nadrukkelijk dat alle deelnemers bij aanmelding in het opmerkingenveld vermelden of ze al dan niet over een auto beschikken en in welke wijk van Amersfoort of dorp in de omgeving van Amersfoort ze wonen. De lijsten met de deelnemers inclusief e-mailadres, telefoonnummer en het vernoemde commentaar in het opmerkingenveld worden verzonden naar de groepsdeelnemers van week 13 of week 14 naar Xanten.

Mocht deze zwerftocht zijn volgeboekt en wil je je aanmelden voor de reservelijst, mail dan je naam, telefoonnummer em-mail-adres naar wilreijs@gmail.com.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen