Lopen met de Romeinen – Alphen ad Rijn en ZwammerdamDatum/Tijd: vr 12 april 2019, 09:00 - 18:00

Onze tweede culturele zwerftocht, heeft zich afgespeeld in en rond het Museum Castellum De Hoge Woerd in De Meern, Utrecht met als pronkstuk een Romeins transportschip uit de tweede eeuw na Christus dat bijna volledig intact zo’n kleine twintig jaar geleden is gevonden bij de aanleg van De Leidse Rijn.

Ons uitgangspunt voor Lopen met de Romeinen is om steeds een kwalitatief hoogwaardige en interessante zwerftocht te verzorgen waarin telkens een ander aspect van de Limes wordt benaderd. Om deze reden hebben we de oorspronkelijke opzet voor de zwerftocht rond Leiden laten varen en hebben gekozen voor Alphen a.d. Rijn en Zwammerdam. Bij deze zwerftocht ligt de klemtoon op het leven langs de Limes. Daarvoor bezoeken we allereerst het Archeologiehuis en daarna bekijken we het restauratieproces van de Zwammerdamschepen. De schepen van Zwammerdam zijn in de periode 1971 – 1974 opgegraven in de haven van het Romeinse limesfort Nigrum Pullum. Het betrof drie boomstamkano’s en drie vrachtschepen, een unieke vondst. Deze schepen worden na een jarenlang conserveringsproces in Almere nu verder gerestaureerd op de restauratiewerf van het Archeon.

In het archeologiehuis en op de restauratiewerf is een rondleiding georganiseerd. Deze duurt van 11.00 uur tot ongeveer 12.30 uur. Daarna kan er worden geluncht. Voor wat betreft de lunch, bestaat de mogelijkheid om eigen meegenomen brood te nuttigen dan wel in de restauratie via een buffetsysteem iets te halen. In ieder geval vertrekken we om 13.15 uur vanuit het Archeon lopend richting Zwammerdam.
Tijdens deze zwerftocht wordt er dus ook gewandeld. In de voetsporen van de Romeinse legionairs lopen we langs de Oude Rijn van Alphen aan de Rijn naar Zwammerdam, waar we de tentoonstellingsruimte in Grand Café De Haven met Romeinse artefacten gaan bekijken, gevonden in en rond Nigrum Pullum. Daarvoor lopen we van treinstation Alphen a.d. Rijn naar Archeon. Bij elkaar lopen we zo’n 8-9 km. Dus doe je wandelschoenen aan!

We verzamelen om 9.10 uur in Amersfoort CS aan het Stationsplein. We nemen dan de trein van 9.27 uur richting Alphen a.d. Rijn met overstap op Utrecht CS. We arriveren om 10.22 uur in Alphen a.d. Rijn CS. Vandaar lopen we in ruim twintig minuten naar het Archeon (Het Archeologiehuis). Omdat we met een grote groep zijn en het op dat moment erg druk is op het station, is er het dringend verzoek dat iedereen verzamelt aan de zuidzijde van Amersfoort CS aan het Stationsplein. Voor diegenen die in Utrecht e.o. wonen, is er het verzoek zich rechtstreeks te begeven naar station Alphen ad Rijn. Op de terugweg nemen we de buurtbus 722 vanaf bushalte De Hooge Burch in Zwammerdam richting Bodegraven CS en nemen daarna de trein naar Amersfoort CS. Verwachte aankomst is daar rond half zes – zes uur.

De rest van het programma ziet er als volgt uit:
• vierde zwerftocht en vijfde zwerftocht : najaar 2019: Culturele zwerftocht bij Nijmegen, Heilige Landstichting en Berg en Dal met bezoek aan het Valkhofmuseum en Museum Heilige Landstichting. Omdat bij Nijmegen veel te zien is, verdelen we het over twee dagen
• zesde zwerftocht: juni 2020: Xanten. Driedaagse zwerftocht met onder meer een bezoek aan het Archeologisch Park Xanten (APX) en het Römerfest aldaar op 27-28 juni 2020. De inschrijving hiervoor zal hoogstwaarschijnlijk in het najaar voor 2019 plaatsvinden. We gaan hier met een beperkte groep van maximaal twintig personen Dit heeft te maken met het feit dat de dagen van het Römerfest zijn gealloceerd in het laatste weekend van juni 2020. Deze zwerftocht wordt een meerdaagse activiteit, waarvan op één dag een wandeling zal worden gehouden en de andere twee dagen een bezoek zal worden gebracht aan het Archeologisch Park Xanten en het Römerfest.

• De spelregels met betrekking tot de aanmelding voor de derde Zwerftocht Lopen met de Romeinen zijn als volgt:
• Afgelopen september hebben 31 POWER-deelnemers zich aangemeld voor Lopen met de Romeinen. Dit betrof een principe verklaring van deelname aan alle zwerftochten in het kader van Lopen met de Romeinen. Daarmee heeft deze groep het eerste recht van aanmelding. In principe is hiermee ook de derde zwerftocht reeds volgeboekt.
• Het maximum aantal deelnemers exclusief begeleiding bedraagt voor zowel 4 als 12 april 15 personen. Nu op 28 februari  is gebleken dat er nog plaatsen beschikbaar zijn voor 12 april 2019, is de specifieke zwerftocht opengesteld voor de overige POWER-deelnemers.

Met vriendelijke groet, de organisatoren Bertie Schonk en Wil Reijs
Contact: Wil Reijs, tel.: 033-4566568, mobiel: 06-51338832, email: wil.reijs@telfortglasvezel.nl; wilreijs@gmail.com.


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen