Lopen met de Romeinen-5e zwerftocht: NijmegenDatum/Tijd: do 21 november 2019, 08:45 - 18:00

In november 2019 vindt alweer voor de vijfde keer Lopen met de Romeinen plaats en zijn we voor de tweede keer in Nijmegen.
Op de vierde zwerftocht hebben we kennis gemaakt met de Romeinse Waterleiding Route die liep van de bron in Berg en Dal naar de Kopse Hof, waar ooit het Castra heeft gestaan. Zover ik heb kunnen nagaan hebben we allemaal van deze wandeling genoten, niet alleen vanwege de prachtige natuur waar we doorheen liepen maar ook omdat we door de beschrijving en uitleg van onze twee gidsen, Robert-Jan Jansen en Kees Vergeer, de contouren  gewaar werden van dit magnifieke bouwwerk dat de Romeinen zo’n kleine tweeduizend jaar hebben aangelegd.

Maar uiteraard zijn we nog niet klaar met Nijmegen. Nijmegen – Ulpius Noviomagus – was toentertijd met afstand de oudste en grootste Romeinse stad in Nederland. In de tweede eeuw n. Chr. wordt de bevolkingsomvang van deze stad geschat op 5.000 à 7.000 inwoners. Het is ook de enige plaats in Nederland geweest waar ooit een compleet legioen heeft gelegerd in een Castra.
Veel van de overblijfselen van Ulpius Noviomagus en van het Castra zijn terug te vinden in het Museum Het Valkhof. Hier krijgen we een rondleiding van een uur. Daarna zal Robert-Jan Jansen, een van de twee gidsen van het Gilde Nijmegen, die ons begeleid hebben in september op de Waterleidingroute, ons begeleiden op beide dagen met een rondleiding langs de Romeinse artefacten in Nijmegen. Na een korte introductie over de oudste stad van Nederland, zal hij een rondleiding verzorgen die ons voert over het Valkhof met zijn Romeinse geschiedenis; gevolgd door de benedenstad. Daarna volgt een bezoek aan de zestiende-eeuwse wandtapijten in het oude Nijmeegse stadhuis: de zogenaamde Aeneas serie, en de rondleiding wordt afgesloten met een bezoek aan de Grote markt met de Lakenhal. Deze rondleiding duurt ongeveer 2 uur.

We vertrekken om 9.10 uur van Amersfoort CS richting Utrecht om vandaar naar Nijmegen af te reizen. Onze aankomsttijd op Centraal Station Nijmegen is rond 10.32 uur. Verzameltijd in de stationshal van Amersfoort CS is 8.50-8.55 uur maar uiterlijk 9.00 uur. Dit in verband met de spits.
Vanaf station Nijmegen lopen we naar het Museum Het Valkhof waar we dan tegen 11.00 uur arriveren.

Het programma voor donderdag 21 november ziet er iets anders uit dan voor vrijdag 29 november. In verband met het feit dat het museum donderdagochtend voor ons geen rondleiding kan verzorgen, starten we op donderdag 21 november om 11.00 uur met de historische rondwandeling door Nijmegen onder leiding van Robert-Jan Jansen. Deze vindt plaats vanaf het terrein voor het Valkhof Museum. Van 14.00-15.00 uur hebben we dan de rondleiding in het Museum Het Valkhof. Op vrijdag 29 november starten we 11.00 uur met de rondleiding in het Museum Het Valkhof. Deze duurt tot 12.00 uur. Daarna start om 13.00 uur de rondwandeling door historisch Nijmegen onder leiding van Robert-Jan Jansen. Ook hier vertrekken we vanaf het plein voor het Museum Het Valkhof.
In beide gevallen, kunnen we op eigen gelegenheid lunchen in de tijd tussen beide rondleidingen.

De kosten voor zowel de rondleiding in het Museum als de rondleiding door Robert-Jan Jansen bedragen € 12 per persoon. Dit is exclusief de toegang tot het Museum Het Valkhof. Vergeet dus niet uw museumkaart mee te nemen! 

De spelregels voor deelname aan Lopen met de Romeinen zijn nog onverkort hetzelfde. De POWER-deelnemers inclusief begeleiders die zich eerder hebben aangemeld voor Lopen met de Romeinen, hebben in principe verklaard deel te nemen aan alle zwerftochten in het kader van Lopen met de Romeinen. Daarmee heeft deze groep het eerste recht van aanmelding. Echter dit eerste recht van aanmelding voor de vijfde zwerftocht is slechts geldig tot 1 november 2019. Na deze datum wordt de zwerftocht opengesteld voor de overige POWER-deelnemers die zich dan via de website kunnen aanmelden.
Het maximum aantal deelnemers exclusief begeleiding bedraagt voor elke zwerftocht 15 personen.
Indien nog plaatsen beschikbaar zijn, wordt op 1 november 2019 deze activiteit opengesteld voor de overige Power-Amersfoort leden.
Aanmelden vanaf 1 november kan alleen via het aanmeldformulier dat op 1 november 2019 zichtbaar wordt hieronder. Aanmelden via de website kan maar voor één persoon per keer.


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen