Luisteren naar Architectuur, herhalingDatum/Tijd: do 24 februari 2022, 14:00 - 16:00

ARCHITECTUUR: Wat je ziet is niet alles.

De meeste mensen kijken naar architectuur. Zij bekijken het en vinden het mooi of lelijk. Vaak willen ze weten wat voor stijl het ‘heeft’. Sommigen willen zelfs weten hoe het gebouwd werd. Maar één vraag wordt niet gesteld. ‘Wat bezielde de mensen die het bouwden of lieten bouwen? ‘ Toch is dat misschien wel de belangrijkste vraag. Want bouwen is duur. Waaraan geef je dat geld uit? Bouwen doe je niet zomaar. Je hoopt dat het lang blijft staan. Dat de glorie van het gebouwde ook op jouw naam afstraalt.

Als we dan ‘luisterend’ en onderzoekend naar architectuur kijken, kunnen we erachter komen wat de mensen in hun tijd bezielde. Wat wilde men met het gebouw. Hoe dacht men toen? Hoe was de maatschappij georganiseerd? Wat voor invloed had het op die periode en de tijd erna?

De lezing wordt gegeven door Yvo Meihuizen.

Yvo studeerde Bouwkunde aan de HTS in Amsterdam, maar vond de bouwkunde alleen te technisch en eenzijdig. Hij koos dus voor Politicologie en sociale geschiedenis als bijvakken. In de tijd van Jan Schaeffer werd hij aangenomen als stadsvernieuwer en is daarna altijd werkzaam geweest op het grensvlak van techniek (bouwkunde) en cultuur (sociale wetenschappen).
Daarnaast heeft hij veel gereisd en gefotografeerd en raakte steeds meer geboeid door het verhaal achter al die architectuur. Hij ging ook lesgeven op de Bestuursacademie en de Volksuniversiteit. In Amersfoort is hij nog jaren in de Monumentencommissie actief geweest.

Datum:     24 februari 2022 (herhaling van de lezing van 27 januari 2022)

Locatie:    Het Boekhuis Zonnehof 15 te Amersfoort

Prijs:         € 6,00

Meer informatie, afmelden, en aanmelden voor de reservelijst kan bij Yvo Meihuizen

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen