Middellange wandeling langs het ValleikanaalDatum/Tijd: do 28 juli 2022, 08:45 - 13:02

Middellange wandeling langs Valleikanaal, naar Woudenberg.

We verzamelen om 8:45 bij bushalte Nabuccostraat, aan de Verdiweg, en lopen vandaar direct naar het Jaagpad langs het Valleikanaal.  Syntus Stadsbus lijn 8 vertrekt om 8:32 vanaf het Centraal Station en komt om 8:45 bij de halte Nabuccostraat. Je kunt natuurlijk ook elders opstappen of op eigen gelegenheid naar het vertrekpunt komen (laat dat dan s.v.p. even weten).

We blijven eerst even op het Jaagpad aan de Oostzijde van het Valleikanaal. Daarna lopen we steeds over de dijk aan de Westzijde. Van daar hebben we een mooi uitzicht over het typisch Hollandse, intens groene landschap van deze streek.   We pauzeren bij Theehuis Mon Chouette en lopen daarna door tot de provinciale weg N224, waar we bij de halte Pothbrug de bus naar Amersfoort Centraal pakken. Lijn 80 rijdt elk half uur en komt b.v. om 12:32 of 13:02 aan bij het station.  De wandeling is zo’n 11 km, meestal over vlak terrein (wel over een paar hekjes stappen), en wordt begeleid door Martin de Graaf  (martindegraaf@gmail.com, 0641871399).

Aanmelden vanaf 23 juni via het aanmeldformulier dat dan hieronder verschijnt. Als de wandeling is volgeboekt, en je wilt op de reservelijst, mail dan naar martindegraaf@gmail.com. Afmeldingen ook graag naar dit adres!

Het Valleikanaal is vlak voor de tweede Wereld Oorlog aangelegd en loopt van Rhenen naar Amersfoort, waar het zich samenvoegt met de Eem.  Het kanaal had drie doelen: werkverschaffing in de vooroorlogse periode, versterking van de Grebbelinie en afvoer van water uit de Gelderse Vallei. De Grebbelinie werd in de achttiende eeuw aangelegd ter bescherming van Holland (zeg, de Randstad) tegen aanvallen uit het Oosten, in eerste instantie van de Fransen. Het ging om een dijk met verdedigingswerken en de mogelijkheid om aan de oostkant een deel van de Gelderse Vallei te laten onderlopen: de waterlinie. Helaas, in 1775, toen de Fransen daadwerkelijk binnenvielen, was de waterlinie bevroren en liepen zij simpel door. De Grebbelinie raakte later in verval maar werd, vlak voor de tweede Wereld Oorlog, hersteld en gecombineerd met het Valleikanaal. Met name het deel ten zuiden van Amersfoort heeft daadwerkelijk de Duitse inval in 1940 gecompliceerd en enigszins vertraagd. Hier werden 700 Duitse militairen tegengehouden.

Later in de oorlog versterkten de Duitsers, met inzet van dwangarbeiders, een aantal plaatsen van de Grebbeline. Dit werd nu de Pantherstellung, met als doel om een aanval van de geallieerden vanuit het oosten tegen te houden. En inderdaad hebben delen van deze stelling hun komst, en daarmee de bevrijding van de Randstad, met enkele dagen vertraagd. De laatste slachtoffers van de Pantherstellung waren echter vijf jongens die op 18 mei 1945 omkwamen toen zij de tankmijnen in een bunker bij De Klomp onbedoeld tot ontploffing brachten.

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen