Open leesclub filosofie over ‘Vriend en Vijand’ van Arnon Grunberg, (EXTERN)


Datum/Tijd: do 31 maart 2022, 19:00 - 21:00


In het kader van de maand van de filosofie en de komst van Arnon Grunberg naar de Nacht van de literatuur, organiseren de bibliotheek en Senia een open leesclub filosofie over het boek ‘Vriend en vijand’ van Arnon Grunberg. Een essay over democratie; een onderwerp van gesprek, ook na de verkiezingen voor de gemeenteraad 16 maart.

In Vriend & vijand legt Grunberg de vinger op zowel de zere plekken van de parlementaire democratie als de kritiek erop. Vrienden en vijanden van deze democratie mogen dit essay niet aan zich voorbij laten gaan.

‘Volgens de Duitse denker Carl Schmitt is zonder vijandbeeld geen politiek mogelijk,’ schreven Coen Simon en Frank Meester aan Arnon Grunberg. Zij vroegen hem Het begrip politiek van Carl Schmitt (1888-1985) te lezen om na te gaan wat hij ons nu nog te zeggen heeft. Hoeveel natiestaat hebben wij nodig? Hoeveel vijanden? Waartoe dient politiek? En is een samenleving zonder oorlog en geweld mogelijk?

Aan de hand van Schmitt en denkers als Walter Benjamin en Jacques Derrida probeert Grunberg antwoord te geven op die vragen. ‘Onze cultuur heeft de vegetarische slager voortgebracht en zal uiteindelijk ook de geweldloze oorlog produceren. Hoe die er precies uit zal zien is onduidelijk, maar Schmitts vermoeden dat die oorlog om de oorlog eens en voor altijd uit te roeien gruwelijk zal zijn lijkt me gerechtvaardigd,’ aldus Grunberg. Maar ook stelt hij dat er geen rechtvaardigheid kan bestaan als het geweld wordt afgezworen.

De bijeenkomst wordt geleid door Maria Brouwers, lid van de werkgroep filosofie van Senia.

Leesclubs van Senia
Senia organiseert leesclubs door heel Nederland. Leesclubs maken jaarlijks een lijst met boeken om te lezen en te bespreken. Dit doen ze aan de hand van keuzelijsten die door Senia worden gemaakt. Van de gekozen boeken krijgen leden een leeswijzer. Deze helpen bij het voorbereiden van de bijeenkomsten en inspireren met discussievragen. Meer info over de leesclubs filosofie van Senia is te vinden op Senia.nl.

Boek en aanmelden
De eerste acht deelnemers die zich opgeven, kunnen het boek afhalen bij de bibliotheek. De deelnemers ontvangen een leeswijzer van Senia om zich voor te bereiden op het gesprek.
Opgeven kan via: leeskringenservice@bibliotheekeemland.nl

 


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen