Pieter de Hooch Delft – een tweede kansDatum/Tijd: do 21 november 2019, 10:00 - 16:30

 

In oktober dit jaar is in Delft in Museum de Prinsenhof een overzichtstentoonstelling geopend van de 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch (1629 – 1684) onder de titel “Uit de schaduw van Vermeer“. De belangstelling voor de Power excursie hier naar toe op donderdag 24 oktober was groot en deze was binnen een paar dagen “uitverkocht”! Het was wederom een mooie dag die donderdag in Delft en alles liep op rolletjes. Iedereen was precies om 10 uur in de stationshal van Amersfoort CS en in Utrecht had uiteindelijk ook iedereen een zitplaats in de drukke herfstvakantietrein. Het Stads-Koffyhuis had heerlijk zijn best gedaan, een leuke en gezellige lunch en een korte wandeling naar de Prinsenhof voor lezing en tentoonstelling.

Nu is er een tweede datum geregeld, een tweede kans……………….

Na Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch internationaal beschouwd als de beroemdste Delftse meester van de Gouden Eeuw. In de tentoonstelling staan de schilderijen centraal, die De Hooch in Delft heeft gemaakt: zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs keren terug naar de stad waar ze bijna 400 jaar geleden zijn geschilderd.

En zoals het museum zelf schrijft “Met deze eerste overzichtstentoonstelling op eigen bodem krijgt Pieter de Hooch eindelijk de aandacht waar hij met zijn statuur recht op heeft.”

Circa 30 topstukken van Pieter de Hooch komen uit vooraanstaande Europese en Amerikaanse musea naar Delft. Daaronder bevinden zich vele beroemde schilderijen die niet eerder (of zeer lang geleden) in Nederland te zien zijn geweest zoals ‘Binnenplaats van een huis in Delft’ uit de National Gallery (Londen). Daarnaast komen er bruiklenen uit musea als Museo Thyssen-Bornemisza (Madrid), het Kunsthaus Zürich en de National Gallery of Art in Washington.

Een uitzonderlijk bruikleen is het meesterwerk ‘Kaartspelers in een zonovergoten ruimte‘ uit de Britse Royal Collection…………………….

Daarnaast bevat de expositie bruiklenen van het Mauritshuis, Museum Boijmans-Van Beuningen, het Amsterdam Museum en natuurlijk van het Rijksmuseum, dat één van de grootste verzamelingen De Hoochs in de wereld bezit.

Op 24 oktober was dus de eerste Power excursie naar deze tentoonstelling in Delft. En een maand later – op donderdag 21 november – dus een tweede.

In overleg met de Prinsenhof is er een lezing geregeld aldaar om 13.30 over de Hooch en zijn tijd, waarna alle deelnemers de tentoonstelling kunnen bezoeken, indien gewenst met een audio tour.

  • een ticket voor de tentoonstelling kost normaal  14,50 euro p.p., maar met museumkaart is het 5 euro p.p.
  • de lezing (met thee en koffie) voorafgaande aan ons bezoek kost 10 euro

Er van uitgaande dat de meeste Power deelnemers wel een museumkaart hebben, komen dus de totale kosten voor het museum (incl. lezing!) op 15 euro…….

Reiskosten, koffie/thee, lunch, afsluitend drankje zijn natuurlijk voor eigen rekening, maar bij voldoende belangstelling regel ik graag een leuke lunch ergens op de Oude Delft, zoals we die ook hadden met de eerste groep. Willen de deelnemers, die mee willen lunchen, me dat even laten weten? Want er zijn wellicht mensen, die later willen aansluiten of liever wat door de stad zwerven (het is markt op de Markt!) en dus niet willen lunchen.

We nemen zeker die dag met zijn allen de trein vanuit Amersfoort C.S van 10.10 en die brengt ons dan via Den Haag in Delft, waar we om 11.30 arriveren. Een korte wandeling voert ons dan naar het Stads-Koffyhuis, alwaar de koffie wacht!
Bij aanmelding gaarne aangeven of je mee reist met de trein vanuit Amersfoort.

Datum:   21 november 2019
Tijd:        10.00-17.00 uur
Locatie:  Museum De Prinsenhof in Delft
Kosten:   € 15,00 incl. lezing aldaar en tentoonstelling (maximum aantal deelnemers 20)

Mochten er verder nog vragen zijn, mail mij dan even via thom.dieben@kpnmail.nl.

Thom Dieben


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen