‘Tot de dood ons scheidt’, over scheiden op latere leeftijd, op NPO 2 om 20.25


Datum/Tijd: ma 5 oktober 2020, 20:25

In de researchperiode voor de nieuwe documentaire van Niels van Koevorden ‘Tot de dood ons scheidt’ over scheiden op latere leeftijd, heeft POWER contact gehad met het productieteam om na te gaan of er zich onder de POWER deelnemers koppels zouden bevinden die meewerkend voorwerp in de documentaire zouden willen en kunnen zijn. De vraag die POWER hierop uitzette heeft geen respons gekregen maar de film is toch klaar en gaat op het Nederlands Film Festival (27 september) in première. Op maandag 5 oktober zendt 2DOC de film uit om voor iedereen naar te kijken. Tijdstip even opzoeken in TV gids o.i.d.

Hieronder een stuk uit het persbericht:

‘Tot de dood ons scheidt’, dat is wat Marga en Mat, Gerda en Bennie elkaar beloofden. Na bijna 40 jaar huwelijk en een gedeeld leven met kinderen en kleinkinderen, besluiten ze alsnog uit elkaar te gaan. In de spreekkamer van de mediator regelen ze hun scheiding. Ze bespreken de oorzaak van hun breuk, maken zich emotioneel los van elkaar, verdelen de boedel en zetten uiteindelijk een handtekening onder hun echtscheidingsconvenant.

Filmmaker Niels van Koevorden (‘Ik stond erbij’ en Gouden Kalf winnaar ‘Ne me quitte pas’) toont het proces van echtscheiden zonder enige opsmuk. Zijn dwingende kader, waarbij de stellen de kijker recht in de ogen kijken, legt op weinig verhullende wijze de pijn van scheiden bloot. Het verdriet, de spijt, de melancholie van de gedeelde herinnering. Maar tegelijk ook de troost, de opluchting zelfs, als ze aan het einde van het proces hun handtekeningen zetten, net zoals ze dat deden toen ze trouwden.

Uit elkaar gaan als je bijna 70 bent is verdrietig, maar ook moedig, soms zelf noodzakelijk. Tijdens het hobbelige echtscheidingstraject tonen Marga, Mat, Gerda en Bennie veel empathie naar hun voormalige geliefde. Het uit elkaar gaan laat zien hoe verbonden ze in feite zijn, hoeveel gedeelde geschiedenis en herinneringen er zijn, zelfs hoe hun kledingstijlen in de loop der jaren vergroeid zijn geraakt.

Filmmaker Niels van Koevorden: “Toen ik aan de film begon, moest ik denken aan het moment dat ik mijn eerste vriendinnetje verliet. De angst om de ander pijn te doen, het gebrek aan lef om een knoop door te hakken. Om dan uiteindelijk toch te kiezen voor je eigen geluk en stilzwijgend de deur uit te gaan om een nieuwe weg in te slaan. Wetende dat je de ander daarmee groot verdriet doet. Dat proces heeft zich daarna nog enkele keren herhaald totdat ik mijn grote liefde trof. Daarmee lijkt ‘uitmaken’ iets uit mijn jeugd. Zeker als kind van ouders die al lang gelukkig getrouwd zijn, stond ik nooit stil bij het feit dat je op latere leeftijd ook kunt besluiten om je relatie te beëindigen, ook al heb je elkaar ooit eeuwige trouw beloofd.”

Met Tot de dood ons scheidt wil Niels van Koevorden het taboe doorbreken van scheiden op latere leeftijd. Hoe ga je bij iemand weg als je al 40 jaar met diegene aan de keukentafel zit? Als je kinderen en misschien kleinkinderen hebt?

Tot de dood ons scheidt is een Een van de jongens productie in samenwerking met KRO-NCRV en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.

 


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen