Corona- Korte Wandeling De Kozakkenput – AFGELASTDatum/Tijd: di 23 juni 2020, 10:00 - 12:00

De derde korte wandeling in Corona tijd vindt plaats bij Zeist. De Kozakkenput is een natuurgebied bij Zeist ten zuiden van Soesterberg en ten noordoosten van Zeist in de provincie Utrecht.

De Kozakkenput ligt tussen het Kamp van Zeist en de sportvelden van Schaerweijde met aan de noordzijde de A28. Dit gebied van 91 hectare op het midden op de Utrechtse Heuvelrug vormt samen met belendende gebieden Krakeling en Witte Hull een oppervlakte van 123 hectare. Het Utrechts landschap is de eigenaar van het gebied. De Kozakkenput hoorde vroeger bij het landhuis Beek en Royen. Bij dit huis uit 1730 werden lange rechte lanen en bos aangelegd. Een van die lanen was het Laantje zonder Eind. De Franse Generaal-majoor A.F.L. Viesse de Marmont was begin 1800 met zijn Frans-Bataafse troepen gelegerd in de stad Utrecht. In 1804 hield hij op de heide rond Zeist met zijn 20.758 man tellende Frans-Bataafse troepen legeroefeningen. Hij liet zijn kampement opslaan op de heide. Om voldoende water te hebben voor zijn mensen en paarden liet hij 30 putten graven van tien meter diep om bij het grondwater te komen. Met het grondwerk hield De Marmont zijn manschappen in goede conditie. Ook de Pyramide van Austerlitz is gebouwd door de manschappen van De Marmont. Niet alleen om in conditie te blijven, maar ook om de tijd te doden. De naam Kozakkenput ontstond echter pas negen jaar later toen na de verdrijving van Napoleon een kozakkenbataljon van het Russische leger bij deze waterputten bivakkeerde. Deze kozakken waren daarvoor gelegerd op de Utrechtse Maliebaan, maar hadden zich door hun wilde gedrag in de stad onmogelijk gemaakt.

We starten stipt om 10.00 uur.

Verzamelpunt en startplaats is het parkeerterrein  aan het eind van Laantje zonder Eind  bij ingang wandelpad.

Begeleider: Wil Reijs.

NB 1.In verband met de corona-maatregelen lopen we maar met z’n zessen en houden we uiteraard anderhalve meter afstand van elkaar. Ben je verkouden, ga dan niet mee. Zie verder de spelregels: www.power-amersfoort.nl/2020/05/16/wandelen-in-corona-tijd/

NB 2. We willen iedereen de gelegenheid bieden mee te wandelen. Wees daarom terughoudend en geef je alleen voor meerdere wandelingen op als er een paar dagen van te voren nog plaats is.

Opgeven alleen via het aanmeldingsformulier hieronder.

Mocht deze wandeling zijn volgeboekt en wil je op de reservelijst komen, mail dan je naam en telefoonnummer naar wilreijs@outlook.com.
Wil je je afmelden voor deze wandeling mail dat dan naar ditzelfde adres of als het vlak voor vertrek is, bel dan naar 06-5133 8832.


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen