Wie zijn wij? Een genealogisch onderzoek naar onze wortelsDatum/Tijd: do 9 december 2021, 14:00 - 16:00

Lezing door Wil Reijs, in het Boekhuis, Zonnehof, Amersfoort

Familieverhalen. Toen ik ongeveer 35 jaar geleden kennis maakte met de familie van Thea ging daar het verhaal rond dat de Campagnes afstamden van een adellijke Franse Hugenoten familie die eind 17e eeuw naar Nederland was gevlucht en haar domicilie vond in Tiel. De familie was in het bezit geweest van een groot kasteel in het gelijknamige plaatsje Campagne vlakbij Sarlat aan de Dordogne. Een gebrandschilderd raam in de kapel geschonken door Marie (de) Campagne zou nog aan hun aanwezigheid herinneren. Binnen mijn eigen familie Reijs ging het verhaal rond dat toen mijn neef Jan in de jaren zestig van de vorige eeuw op studiereis was in Praag en daar het beroemde Joodse Kerkhof bezocht, hij tot zijn grote verbazing kreeg te horen dat op dat kerkhof een grafzerk was te vinden met de naam Reijs. Had de familie ondanks het gegeven dat zij van boerenafkomst was dan wellicht toch Joodse voorouders?

Familieverhalen. Beide verhalen klinken onwerkelijk maar er zit er wellicht toch een kern van waarheid in.  In ieder geval, vatte men bij zowel de familie Reijs als Campagne, de gedachte dat op mij, als historicus van professie, de schone taak rustte om het een en ander verder uit te zoeken. Ik heb er in ieder geval mee gewacht totdat ik gepensioneerd was en heb toen tegelijk ook de familie van mijn moeder, de Broekmannen, meegenomen.

Dit onderzoek naar mijn verleden heeft mij geleerd dat iedere familie zo haar eigen familieverhalen kent. Het heeft mij ook geleerd dat wij ouderen – we hebben immers meer verleden dan toekomst – een groeiende belangstelling tonen voor ons eigen familieverleden, voor onze eigen voorgeschiedenis:

  • Wie zijn we?
  • Waar komen we vandaan?
  • Wie zijn onze voorouders?
  • In wat voor tijd leefden onze voorouders?
  • Wat betekent onze familienaam?

Met deze lezing wil ik in eerste instantie met de toehoorders delen wat mijn werkwijze is geweest bij mijn onderzoeken; hoe ik mijn rapportages heb opgesteld; waar je wat kunt vinden en waar je rekening mee moet houden.  In de tweede plaats zal ik uiteraard iets vertellen over wat deze onderzoeken mij hebben opgeleverd. Ik doe dat aan de hand van twee voorbeelden: de familie Campagne en de familie Reijs.

In verband met de

Datum/aanvangstijd:           Donderdag, 09 december 2021, 14:00 uur

Locatie:                                      Het Boekhuis, Zonnehof 12, 3811 ND Amersfoort

Aantal deelnemers:               i.v.m. met de Coronamaatregelen van vrijdag 26 november jl.  maximaal 13  deelnemers

Toegang:                                     QR-code of negatieve PCR-test uitslag van maximaal 24 uur oud

Kosten:                                       € 6,00 p.p. (incl. koffie en thee)

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen