Wordt Harari’s sapiens homo cogitatus? UITGESTELD


Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: ma 5 oktober 2020, 14:00 - 16:00

De lezing wordt tot onze spijt tot nader order uitgesteld in verband met corona.

 

 

 

Wordt Harari’s sapiens homo cogitatus?

door Gerhard Oude Vrielink

De terugkerende Harari-lezingen van Gerhard Oude Vrielink zijn geworden tot discussiebijeenkomsten van geïnteresseerden, die zich graag buigen over de toekomst van onze planeet en het mensdom. Ook in de nieuwe lezing worden weer actuele zaken aan de orde gesteld. Naast Harari komen denkbeelden van andere bekende denkers/schrijvers aan de orde.
De bijeenkomst vindt plaats in het Boekhuis, waar door de corona problematiek slechts 12 toehoorders mogelijk zijn, dus boek snel je plekje.

Sedert het stenen tijdperk, waarna de homo sapiens in gemeenschappen is gaan leven, is het hebben van bezit inmiddels uitgegroeid van een lokaal maatschappelijk vraagstuk tot een vraagstuk op mondiaal niveau. Harari geeft in zijn boeken aan dat de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biochemie, bio-elektronica en informatietechnologie deze vraagstukken verder hebben vergroot. Voortschrijdende kennis van onze planeet hebben vragen toegevoegd over het behoud van ons leefmilieu.

Zaken als oorlog en vrede, verdeling van welvaart, gezondheidszorg, voedselvoorziening en klimaatverandering bedreigen inmiddels ons voortbestaan. Gaat de homo sapiens de catastrofale gevolgen voor de door hem geheel in bezit genomen aarde keren. Voor zijn voortbestaan zal de sapiens tot bezinning moeten komen. Dat is de vraag naar de intenties van de regie over de toekomst.

De voordracht is een bloemlezing van publicaties van de volgende auteurs:
Yuval Noah Harari (Sapiens en Homo Deus), Carel van Schaik en Kai Michel (Het Oerboek), Daniel Dennet (Van Bacterie naar Bach en terug), Dick Swaab (Wij zijn ons Brein), Siddhartha Mukherjee (Het GEN), Rosling (Feitenkennis) en Bregman (De meeste mensen deugen) gaan in op aspecten van deze vragen.

Gerhard Oude Vrielink (Hoorn 1942) studeerde in Delft wiskunde. Hij is tot zijn zeventigste als adviseur werkzaam geweest Aanvankelijk als wiskundig ingenieur bij het ontwikkelen van computermodellen voor complexe technische vraagstukken. Later bij het opstellen van beslissing ondersteunende database georiënteerde informatiesystemen voor het organiseren, begroten en beheersen van grote meerjarige infrastructurele en vastgoedprojecten

Datum : 5 oktober 2020, aanvang 14.00 uur
Locatie: Het Boekhuis, Zonnehof

Aantal deelnemers: 12
Kosten: € 7,00

Voor vragen kun je terecht bij Walter Gerritsen, waltergerritsen47@gmail.com.

I.v.m. de corona problematiek wordt er geen koffie of thee geserveerd. Wel krijgen de deelnemers bij binnenkomst een flesje water uitgereikt. Gevraagd wordt toiletbezoek tot een minimum te beperken.

Aanmelden gaarne via het aanmeldformulier hieronder.
Wanneer de lezing is volgeboekt kun je je aanmelden voor de wachtlijst via waltergerritsen47@gmail.com.

De lezing wordt herhaald op 19 oktober. Je kunt je aldaar aanmelden.

De lezing van 19 oktober is ook uitgesteld.


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen