Foto-expositie ‘Shaping Blocks’, Marlou Pulles, de Katoendrukkerij in de Volmolen


Fotografe Marlou Pulles is gegrepen door de puurheid van houten handgemaakte stempels (ook wel blockprints genoemd) waarmee in de werkplaats van De Katoendrukkerij op textiel en papier wordt afgedrukt.

Dat inspireerde haar tot een unieke fotoserie van stillevens met geometrische stempels uit de collectie. De blokken lijken te zweven boven een verstilde achtergrond. De geometrische motieven inspireerden haar tot een prachtige serie stillevens waarbij ze de blokken zwevend boven een verstilde achtergrond fotografeert en ze zo in een geheel nieuw daglicht plaatst. De schoonheid van de handgemaakte stempels komt volledig tot zijn recht. Blockprints zijn nooit eerder op deze kunstzinnige wijze in beeld gebracht. Het authentieke houtsnijwerk, de gekozen composities en eenvoud en rijkheid van de vormen zijn echt uniek te noemen.De ontwerpen van de gebruikte geometrische motieven zijn van blockprintster Nathalie Cassee. De blokken zijn met de hand gemaakt door houtsnijders in het atelier in India waar zij vast mee samenwerkt.

Geschoold als kunsthistoricus heeft Marlou haar fascinatie voor beeld omgezet in stilleven fotografie. Met haar fotografie legt ze verstilling, elegantie en pure vormen vast, verpakt in composities die verwondering oproepen en een traagheid uitstralen. Door de toeschouwer te prikkelen middels het spel van kleur, vorm en een minimum aan beeldtaal, vestigt ze de aandacht op het met andere ogen kijken naar alledaagse voorwerpen. Haar werk werd eerder al ontdekt door Chief Curator Rebecca Wilson van Saatchi Art.

Niet eerder zagen wij de houten handgemaakte blockprints zo in beeld gebracht. Met deze expositie bijt Marlou Pulles de spits af in de voorgenomen driemaandelijkse (kleine) exposities in de Katoendrukkerij, hoofdzakelijk in het thema katoendrukken, weef- en viltkunst en de – historie van de – textielnijverheid in Amersfoort.

Foto-expositie Shaping Blocks
Data / tijden: 17 april – 27 juni 2021, woensdag t/m zondags, tussen 10 en 17 uur, op afspraak
Locatie: De Katoendrukkerij in de Volmolen, Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort  

Zie hier een filmpje van de opening van de foto-expositie.

Meer informatie en reservering bij Nathalie Cassee 06-12526099, info@dekatoendrukkerij.nl

 

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen