Arrangement Textielnijverheid in Amersfoort

Vrijdag 22 oktober, vrijdag 5 november, woensdag 1 december  en woensdag 22 december  2021,

10:30 – 13.30 uur

De Katoendrukkerij ontwikkelde samen met Gilde Amersfoort een mooi arrangement om de eeuwenlange textielnijverheid in de stad te eren.

In vroeger eeuwen droegen mensen linnen hemden en wie het betalen kon, droeg daar een pak of japon van wollen stof overheen. Je droeg dan lakense kleding. Wilde je als vrouw in de 16e en 17e eeuw met de mode mee, dan liet je linten op je rok naaien. Na 1600 kwamen er nieuwe materialen op de markt, zoals zijde en katoen. In Amersfoort werd in de 17e eeuw de eerste katoendrukkerij in Europa opgericht. Hier werd katoen bewerkt (met de hand beschilderd of bedrukt) tot luxe stof, de zogenaamde sits.

Om deze interessante textielgeschiedenis in Amersfoort te eren, ontwikkelde Gilde Amersfoort samen met De Katoendrukkerij een arrangement, bestaande uit een textielwandeling, gevolgd door een lunch en een unieke workshop katoendrukken. Deze activiteit is te boeken op vrijdag 22 oktober, vrijdag 5 november, woensdag 1 december en woensdag 22 december a.s. Boeken kan individueel of als groep.

Na een ontvangst met koffie/thee en een welkom in de Volmolen door een gids van Gilde Amersfoort, ga je op pad door de historische binnenstad en krijg je inkijkjes in het leven van wevers, spinsters en vele andere textielwerkers. Je komt langs gebouwen waar allerlei textiel gemaakt werd als eenvoudige wollen stoffen maar ook het luxe sits dat toegepast werd in woningtextiel en kledingstukken voor de gegoede burgerij. Na een lekkere lunch in de Volmolen, doe je daarna een workshop katoendrukken. Je gebruikt prachtige houten stempels, kiest een mooie kleur en bedrukt in een uur een tas die je na afloop mee naar huis neemt als aandenken aan deze leuke themadag.

Data/tijd:     vrijdag 22 oktober 2021,
of                    vrijdag 5 november,
of                    woensdag 1 december,
of                    woensdag 22 december.

                        Steeds van 10:30 uur tot 13.30 uur

Locatie:        De Katoendrukkerij in de Volmolen, Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort

 Kosten:        € 55/- per persoon, incl. koffie/thee met inleiding

De wandeling met workshop gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen.

Tickets zijn uitsluitend te bestellen bij de Katoendrukkerij. Voor reserveringen, stuur een e-mail naar: info@dekatoendrukkerij.nl.

Website: www.dekatoendrukkerij.nl/programma – Contactpersoon: Nathalie Cassee – 06-12526099/ info@dekatoendrukkerij.

 

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen